EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Азербайджан ще осигури 50% от газа за Набуко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Азербайджан ще осигури 50% от газа за Набуко

mail14:46 | 08.05.2010прегледи 801 коментарикоментари 0


Нахиде Дениз, специално за БТА
Азербайджан може  да осигури 50 на сто от необходимия природен газ за  Набуко, проект, на който турската страна отдава голямо значение, заяви  проф. Али Хасанов, представител на президента на Азербайджан в изказване на 13-тата икономическа конференция Евразия в Истанбул.По думите му Азербайджан може да осигури природен газ от находищата в Шахдениз.
Азербайджан може да даде газ за Набуко. И е готов да стори това. Но Азербайджан не може да осигури трасе до Европа, с което да се задоволят нуждите на Италия, България, Германия, Брюксел. Това е проект за 20 милиарда долара. Азербайджан може да даде само газ и може да осигури половината от необходимото за Набуко гориво, каза той.
Според Хасанов Баку има интерес да продава своя газ през Турция. "Ние искаме Турция да се превърна в енергиен терминал", допълни той.
Азербайджан е един от основните доставчици на газ за Турция. Но поради затоплянето на отношенията между Анкара и Ереван през миналата година, Баку, опасявайки се, че проблемът за Нагорни Карабах ще стигне до безизходица, се разгневи и вдигна цената на газа.
След многократни уверения лично на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че Турция няма да отстъпи преди да се разреши проблема за Нагорни Карабах и последвалото замразяване на турско-арменските протоколи, Баку омекна и се съгласи на отстъпки в цената на газа.
Миналата седмица енергийните министри на Турция и на Азербайджан се договориха за намаляване на цената на газа, който Турция получава от Баку и това бе потвърдено от турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.
Постигнатата договореност се очаква да бъде ратифицирана през следващата седмица.  Ердоган ще посети Баку и тогава ще бъде подписан нов договор за сътрудничество в енергетиката между Турция и Азербайджан.


Тагове: газ, Турция, Баку
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg