EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Азербайджан обмисля нови маршрути за експорт на газ към Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Азербайджан обмисля нови маршрути за експорт на газ към Европа

mail17:04 | 20.11.2009прегледи 681 коментарикоментари 0


Държавната петролна компания на Азербайджан (СОКАР) обмисля алтернативни на Турция маршрути за преноса на газ към Европа, включително през Черно море, и води преговори с България и Румъния, съобщиха азербайджански новинарски сайтове, позовавайки се на изказване на вицепрезидента на компанията Елшад Насиров.
По думите на Насиров СОКАР трябва да отговори на липсата на напредък в преговорите с Турция по условията за газовите доставки и транзита, като обмисли и други възможни маршрути. Преговорите с турската страна продължават, но много въпроси остават науредени, посочи той.
"При тези обстоятелства ние обмисляме алтернативи на турския вариант за износ на газ към Европа, включително през Черно море. Водят се преговори с България и Румъния," заяви Насиров.
СОКАР не изключва никоя от опциите за износ на газ, изтъкна още вицепрезидентът на компанията.
Турция отказва да се съгласи на координираното по-рано повишаване на цената на газа от Азербайджан на 120 долара на 1000 куб.м.
СОКАР ще започне да доставя газ за България от 2011 г., а договорът, подписан с Булгартрансгаз не влиза автоматично в сила, посочи още Насиров.
От западноевропейските държави преговори за доставка на газ се водят с Португалия и Испания. Можем да доставяме газ за Гърция, България, Румъния, Македония и други държави в зависимост от преговорите с транзитните страни, добави той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163