EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ „Пакш“ върна ядрено гориво на Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ „Пакш“ върна ядрено гориво на Русия

mail16:00 | 28.08.2014прегледи 866 коментарикоментари 0


Руското облъчено гориво, което беше повредено в АЕЦ „Пакш“ (Унгария) през 2003 г., се върна в предприятието на държавна корпорация „Росатом“ за последваща преработка, съобщава руската компания. Тогава от ръководството на централата беше взето решение с това гориво да работи френско оборудване и технологии на компанията Framatome ANP. В завода на „Росатом“ вече са върнати общо 30 повредени облъчени ТВЕЛ-а (топлоотделящи сборки - ОТВС) за реактора ВВЕР-440, поместени в 68 пенала, с общо тегло 3356,7 кг. Връщането на горивото е осъществено с железопътен транспорт в пълно съответствие с международните и руските изисквания за осигуряване на физическа защита на ядрените материали при транспортиране, след получаването на положително заключение на Държавната екологична експертиза.

Извозването на горивото от АЕЦ „Пакш“ е осъществено в рамките на междуправителствени споразумения, в това число и в рамките на Споразумението между правителствата на СССР и правителството на Унгарската Народна Република за сътрудничество при изграждането на атомна електроцентрала в Унгарската народна република от 28.12.1966; в съответствие с Протокол към Споразумението между Правителството на СССР и Правителството на Унгарската Народна Република за сътрудничество в изграждането на атомна електроцентрала в Унгарската Народна Република от 29.04.2004 и на основание на други документи.

Горивото е доставено във Федералното държавно унитарно предприятие „Производствено обединение Маяк“, където то ще бъде преработено в съответствие с приетата технологична схема. Част от паричните средства (около 2,2 млн. долара), планирани да бъдат получени по външнотърговската сделка, ще бъдат насочени за финансиране на мероприятия от социален и екологичен характер на територията на Челябинска област в съответствие със Специалната екологична програма за рехабилитация на радиационно замърсените територии от Челябинска област, разработена и утвърдена по приетия ред в съответствие с изискванията на Федералния Закон от 10.07.2001 № 92-ФЗ „За специални екологични програми за рехабилитация на радиационно замърсени участъци територия“.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg