EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ “Козлодуй” – опитен полигон на руска фирма?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ “Козлодуй” – опитен полигон на руска фирма?

mail16:20 | 26.08.2011прегледи 724 коментарикоментари 0


През юни 2008 г. ядреният физик с 17 годишен стаж в АЕЦ “Козлодуй” Георги Котев напусна България, за да се спаси и потърси помощ за спиране на опасна порочна практика по казус с подменено ядрено гориво в АЕЦ “Козлодуй”. След продължила тригодишна сага между Виена, Пиза, Брюксел и София, физикът бе поканен от министър Трачо Трайков на разговор в енергийното министерство. На срещата министърът поиска от Георги Котев списък от стъпки, които да бъдат извървени, за да се установи истината за горивото на АЕЦ.
В последствие министър Трайков пренебрегна предложението на ядрения специалист да бъде предоставено техническото решение, с което АЕЦ Козлодуй е поискало през 2003 г. разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) за експлоатация на новия вид гориво в централата.
В началото на август Георги Котев публикува въпросното техническо решение, въпреки отказа на Върховния административен съд да го предостави по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).
По събраните факти Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, в лицето на инж. Петър Пенчев, днес подаде сигнал до главния прокурор за търсене на отговорност от председателя на АЯР за прикриване на мащабна корупционна схема с риск за ядрената безопасност на България.
“Настояваме за привличане под отговорност на Председателя на АЯР Сергей Цочев”, пише в сигнала – “АЕЦ Козлодуй, обосновано от доказателствата, до днес е ОПИТЕН ПОЛИГОН на фирмата-доставчик ТВЕЛ от Русия”

Текстът на сигнала може да се види тук.


 


Тагове: АЕЦ, реактори
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158