EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ с малка мощност в Русия +видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ с малка мощност в Русия +видео

mail08:35 | 10.05.2023прегледи 1572 коментарикоментари 0


Федералната служба по екологичен и технологичен атомен надзор на Русия издаде лиценз на „Росенергоатом“ за разполагане на АЕЦ с малка мощност в Якутия (Република Саха). В основата на проекта е най-новата разработка – водо-воден реактор РИТМ-200Н. Реакторите от серията РИТМ-200 са преминали изпитания на борда на атомните ледоразбивачи в Арктика и отговорят на всички съвременни изисквания за безопасност. АЕЦ с малка мощност се характеризира с компактност, модулност и намалени темпове на строителство.

 „Решението на регулатора е знаково за световната атомна индустрия.  Подготвителните дейности в селището Уст-Куйга вървят с пълна сила. На площадката в момента има над 2000 тона товари, работят 80 души и 38 единици техника. Планираме през 2028 година да бъде въведена в експлоатация първата в света наземна АЕЦ с малка мощност с реактор РИТМ-200Н“, заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Вече са извършени предпроектни инженерни проучвания, реализира се проектирането на централата, работи се по инфраструктурата извън площадката и строителството на временен град за работниците.

Търсенето на АЕЦ с малка мощност нараства в международен план. През миналата година „Росатом“ подписа двустранни споразумения за релевантни проекти с партньори от Киргизия и Миянмар.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg