EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

АЕЦ "Козлодуй" с нов доставчик на ядрено гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Козлодуй" с нов доставчик на ядрено гориво

mail11:05 | 24.04.2023прегледи 1674 коментарикоментари 0


Американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) подписа договори за доставка на уранов материал с корпорациите "Камеко" (Cameco) и "Уренко" (Urenco) в Министерството на енергетиката вчера, съобщиха от българското енергийно ведомство. Това стана в знак на партньорство и готовност за осигуряване на надеждни и сигурни доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". 

Доставките по подписаните договори ще се използват от "Уестингхаус" за производството и доставката от 2024 година на свежо ядрено гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". Договореният уранов материал ще бъде доставен в завода на "Уестингхаус" в Швеция, където ще бъде използван в процеса на производство на касетите свежо ядрено гориво. 

БТА припомня, че в края на миналата година АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-ти блок на атомната ни централа. Служебният министър на енергетиката Росен Христов уточни тогава, че срокът на договора е 10 години. Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво. 

В срещата, чийто домакин бе министърът на енергетиката Росен Христов, участваха представители на ръководствата на трите чуждестранни компании, на българските БЕХ и АЕЦ "Козлодуй", както и посланиците на САЩ, Великобритания, Канада и Швеция. Всички те изказаха своите благодарности за сътрудничеството с Министерството на енергетиката и дадоха висока оценка на реалните постижения на министър Росен Христов и неговия екип за диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". 

"Нашето убеждение е, че не може да говорим за сигурност в енергетиката, без да имаме диверсификация на доставките. Освен геополитически съществуват и технически рискове и когато имаш повече от един доставчик, подобни ситуации се преодоляват по-лесно и по-бързо. Това виждане прилагаме и за доставките на газ", обясни министър Христов, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963