EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"АЕЦ" Козлодуй с гарантирани евросредства до 2013

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"АЕЦ" Козлодуй с гарантирани евросредства до 2013

mail13:40 | 01.02.2011прегледи 614 коментарикоментари 0


До 2013 г. европейските средства за АЕЦ "Козлодуй" са гарантирани, съобщи Група на ЕНП в Европейския парламент. Комисията по бюджетен контрол на ЕП е разгледала доклад за ефикасността и ефективността на финансирането от ЕС в областта на извеждането от експлоатация на атомните електроцентрали в новите страни от Общността. Единственият български евродепутат, който е участвал в дискусията заедно с румънеца докладчик Мариян-Жан Маринеску (ЕНП) и представители на ЕК, е била Илиана Иванова от Групата на ЕНП(ГЕРБ). Иванова е задала конкретен въпрос на представителите на ЕК какво е отношението им към използването на средствата за извеждане от експлоатация на реактори в АЕЦ "Козлодуй" за други компенсиращи мерки с цел да се запази балансът на целия енергиен сектор в България.
Представителят на ЕК е потвърдил, че тези средства могат да бъдат прехвърляни и използвани за мерки за намаляване на отрицателния ефект от преждевременното извеждане от експлоатация на блокове в АЕЦ "Козлодуй". За тази цел на България се отпускат допълнителни бюджетни средства до края на финансовата перспектива в ход - т.е. до края на 2013 година. Според Илиана Иванова и Владимир Уручев, който е член на Комисията по индустрия и енергетика, "българските реактори не бяха излишни за енергийния баланс на страната ни и затова е нормално в началото голяма част от средствата да бъдат изразходвани за мерки в целия енергиен сектор, с което да се
компенсира отчасти загубата на сериозни енергийни мощности". Преждевременното спиране на блоковете "не позволи да се натрупат в националните фондове необходимите средства за тяхното извеждане от експлоатация, което направи необходима и неизбежна финансовата солидарност на ЕС за безопасното провеждане на сложен комплекс от дейности по извеждане от експлоатация на ядрени мощности в трите страни - България, Словакия и Литва", са посочили двамата евродепутати.Те са на мнение, че при липса на опит в ЕС по извеждане на ядрени централи от експлоатация, въпросните три държави създават технологичните решения и опит, от който биха могли да се възползват и останалите страни с ядрена енергетика.За постигане на висока ефективност и добавена стойност в използването на средствата от ЕС за извеждане от експлоатация, е необходима много по-сериозна координация между трите програми, за да се избегне дублиране на дейности и повтарянето на възможни грешки, което е особено актуално предвид факта, че същинските дейности по извеждане от експлоатация предстоят да започнат в близките години след приключване на подготвителните мероприятия, се посочва в съобщението. Според Илиана Иванова и Владимир Уручев, "други възможни механизми за по-ефективното и прозрачно използване на финансовата помощ са по-голяма координация при разрешаването на сходни проблеми, особено свързани с третирането на определен тип радиоактивни отпадъци, както и синхронизиране на правилата за възлагане, контрол и отчетност на планираните дейности".Двамата евродепутати от ЕНП/ГЕРБ предлагат съвместно поправки по доклада в Комисията по бюджетен контрол и становището на Комисията по индустрия и енергетика, с които искат да защитят максимално българския интерес, както и да допринесат за постигането на реална ефективност и европейска добавена стойност на средствата от ЕС за безопасно извеждане от експлоатация на ядрени мощности, включително до отвеждане на започнатите дейности в трите страни до завършващи крайни етапи, отбелязват от пресслужбата на групата. Позицията на ЕП, а и на която и да е политическа група, се одобрява в заключителния текст, гласуван в комисиите и в пленарната зала и предварителните коментари за всяка стъпка от процеса на обсъждане на доклада не винаги представляват обективно окончателното становище на Европейския парламент, се отбелязва в съобщението.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg