EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ Козлодуй ощетявана от пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ Козлодуй ощетявана от пазара

mail10:18 | 11.04.2010прегледи 1014 коментарикоментари 0


НЕК и АЕЦ „Козлодуй” продават ток за регулирания пазар под себестойността,на която той се произвежда.Останалите дружества печелят, това каза Иван Генов, бивш ръководител на АЕЦ „Козлодуй” пред „Неделя 150” на БНР.
През първите 8 месеца на миналата година въпреки генерираните загуби от регулирания пазар, АЕЦ „Козлодуй” е завършила със 73,6 млн. печалба.
АЕЦ „Козлодуй” по-лесно можеше да се справя с ценовите проблеми на регулирания пазар и с продажбите на свободния пазар.
При НЕК това е по-трудно, защото средната цена на микса е по-висока, и възможностите за компенсиране на регулирания пазар са по-малки. Нормално е при това положение НЕК да бъде на загуба.
Генов каза още, че когато се е оттеглил от ръководството на централата, НЕК е имала задължения към АЕЦ от над 120 млн. Според него това не може да е нормална схема и тя трябва да се прекъсне, ако не се гарантират повече големи печалби на електроразпределителните дружества.
„Не може до миналата година гарантираната печалба на ЕРП-та да бъде 16%, а ние да продаваме на загуба. Сега вече е 12% - това също е много. Трябва дружествата да бъдат поставени при еднакви условия”, каза още Иван Генов.

 

 


Тагове: пазар, ток, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg