EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

АЕЦ "Козлодуй" не може да изнася ток за Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Козлодуй" не може да изнася ток за Турция

mail12:34 | 29.04.2014прегледи 1197 коментарикоментари 0


АЕЦ "Козлодуй" не може да изнася ток за Турция, заяви в предаването "Неделя 150" за БНР  директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. Той обясни причината:

В момента Пети блок е в ремонт, само Шести блок работи. Ние имаме договори за свободния пазар до края на юни, до края на регулаторния период, а количествата, които са останали, са задължение на АЕЦ "Козлодуй" към обществения доставчик – НЕК. Единственият, на който можем да продаваме ток в момента, е НЕК, за регулирания пазар.

По принцип ние нямаме право директно да сключваме договори за износ на енергия. Ние правим търгове, с които продаваме електроенергията - на една и съща цена, на търговци, а те дали я продават на вътрешния пазар, или на външния – може да се разбере само от информацията в ЕСО. Това е изискване на ЕС – да не се разделят търгове на вътрешен и външен пазар. Нямаме възможност директно да продаваме електроенергия на Турция, коментира Генов.

Запитан за изпълнението на проекта за удължаване на експлоатационния период на Пети и Шести блок на централата и дали те ще продължат да работят, Генов отговори: Това не трябва да се поставя под съмнение. България друг вариант в момента за поддържане на атомната си енергетика няма, освен с удължаване срока на Пети и Шести блок. Би било абсурдно да загубим такава възможност - с малко пари да обезпечим още 30 години работа на двата блока, които произвеждат най-евтината електроенергия в България. Работата върви, така че 2017-а година да бъдем готови за получаване на лиценз за още 10 години експлоатация на Пети блок. Вече от 2021-ва това ще стане и за Шести блок.

За миналата година печалбата на централата е 42 млн., а първото тримесечие на тази година завършихме с печалба от 64 млн., подчерта Иван Генов и добави: Въпросът с дивидента е много сложен и изключително важен, защото ние планираме да направим модернизацията, без да взимаме заеми, със собствени средства. Затова е необходимо държавната политика за дивидента, поне за АЕЦ „Козлодуй“, да бъде променена. Тези инвестиции са необходими не само на АЕЦ „Козлодуй“, те са необходими на държавата.

Когато напуснах централата 2009-а година, АЕЦ "Козлодуй" разполагаше с около 150-160 млн. лв. в банките, нямаше никакви задължения и имаше около 100 млн. задължения на НЕК към "Козлодуй". Когато се върнах миналата година, се оказа, че НЕК дължи на АЕЦ „Козлодуй" 350 млн., а АЕЦ "Козлодуй" дължи като дивидент на държавата - това е под давлението на тайфуна "Дянков“ - 280 млн. Това е абсурдна ситуация. Ако продължава така, просто с такива дивиденти, които се дават в бюджета, няма как да изпълним намеренията си. Надявам се, че този въпрос ще бъде решен положително. От края на миналата година водим много разговори и имам разбиране и от страна на министър Стойнев, и от страна на ръководството на БЕХ, че трябва да постигнем разбиране от Министерство на финансите – дивидентът за АЕЦ „Козлодуй“ да не се плаща, и то не само за миналата година, а поне до 2017-2018 г., докато приключим модернизацията на Пети и Шести блок.

По думите на директора на АЕЦ "Козлодуй" продължават преговорите с "Уестингхаус" за Седми блок. До септември трябва да бъде подписан договорът за първата фаза, ако всичко е нормално и финансовите условия са приемливи, и да започнат реални действия по подготовка на площадката, обясни той.


Тагове: АЕЦ, ток, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 911