EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ "Белене" – разсичане на гордиев възел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Белене" – разсичане на гордиев възел

mail15:05 | 07.06.2010прегледи 1524 коментарикоментари 0


Българският нефт идва от Русия и се преработва в рафинерия, която е в руски ръце. Природният газ идва от Русия, пише в. "Нойе Цюрхер Цайтунг". Горивото и всички резервни части за АЕЦ Козлодуй също са от Русия, и ако действително се стигне до реализиране на проекта за втора АЕЦ край Белене, ще става дума за съоръжение, доставено от Русия и което вероятно би могло да бъде и предимно руско притежание.
Първите планове за реактора в Белене датират още от социалистическо време и предвиждаха инсталирането на руска атомна техника. Съответното оборудване по същество бе доставено още преди рухването на комунизма в Източна Европа. След промяната проектът бе на първо време замразен по финансови съображения, но и по съображения за сигурност.
След настъпването на новото хилядолетие се стигна до съживяване на начинанието и бе обявен конкурс за оферти. През 2006 поръчката бе възложена на руската компания Атомстройекспорт.
Финансирането обаче удари на камък. Макар че от официална страна сеизмологичният риск не бе разглеждан като причина за погребването на проекта, негодуванието сред европейската общественост и натискът от страна на екологически движения в различни страни, които биха могли да се третират като потенциални финансови партньори, по всяка вероятност оказаха вредно въздействие върху търсенето на пари. Преди да се предприемат по-нататъшни стъпки би трябвало да се направят обстойни анализи, заяви Мая Христова, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. /б.р. вече е освободена от поста/.  Така, поне на теория, се оставя открита възможността за спиране на проекта Белене. С наличните енергийни мощности и една строяща се в момента топлоелектрическа централа биха могли да се покрият вътрешните енергийни потребности, при положение, че до 2020 година се усвоят нови обновяеми енергийни източници, смята Иван Хиновски, от неправителствената организация Български енергиен форум. Хиновски е признат експерт, в чието мнение се вслушват и политиците.
Макар, че сега правителството налага пауза за размисъл, оттеглянето от проекта, според Хиновски, няма да е никак лесно. Като неблагоприятен фактор се намесва пълната енергийна зависимост от Русия. След промяната тази зависимост не само че не отслабна. Тя дори се зациментира допълнително. Изявеното намерение на правителството на Борисов да ограничи енергийната зависимост от Русия е начинание с голямо политическо значение. Сега България е изправена пред един гордиев възел, чието разсичане, което може да започне с отказ да се строи Белене, би излязло много скъпо. Това е проблем, който е почти невъзможно да се разреши с разумни и тактични действия, пише още германското издание. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047