EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ "Белене" - слънчева магистрала

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Белене" - слънчева магистрала

mail15:40 | 05.04.2012прегледи 785 коментарикоментари 0


Движението АЕЦ „БелеНЕ” обяви конкурс на тема за какво да се използва плащадката на втората АЕЦ, след като правителството взе решение да не изгражда нова ядрена мощност там. Ето някои от идеите.
Производствена база за ВЕИ технологии
Добър вариант е да се даде площадката на фирми, които произвеждат оборудване, свързано с използването на ВЕИ - изградена е чудесна инфраструктура за крупно производство. Река Дунав е отлична връзка и с чуждестанни доставчици и клиенти. Една такава идея изисква разработването както на идеен, така и на технически проект, извършването на съответните икономически разчети, прогнози и баланси, и др., а това си е цял проект, който може да се разработи от специализиран колектив.
Слънчева дунавска магистрала
Защо да не се направи инициатива Solar Danube (или Danube Solar Highway), която да тръгне от Белене и да ангажира всички държави по поречието на Дунав. Австрия ще се ангажира, като анти-ядрена държава. Германия ще се включи, защото тази идея ще има символично значение – как цялото поречие на Дунава се деатомизира (а те са мощен производител на соларна енергия), румънските НПО-та ще се зарадват. За сърбите това ще има интеграционен символизъм. Има много европейски програми за Дунавското поречие. Заводът в Силистра за слънчеви панели естествено ще се включи - така ще се подкрепи местния бизнес. Белене ще се превърне в отсечка от Европейската соларна магистрала.
Нископланински курорт “Айзенберг” (Желязната планина)
Цел: Проектът има за цел да превърне площадката от изолиран обект, с ограничен достъп, в модерен развлекателен център за зимни спортове и приключенски туризъм. Зимната инфраструктура ще влючва ски писта, трасе за ски бягане, бобслей пързалка, екстремен парк за ски скокове и сноуборд, пързалки за хокей на лед, фигурно пързаляне и кърлинг. Лятната инфраструктура предвижда екстремни и приключенски спортове на открито, като например катерене на изкуствена стена, пейнтбол игрище, мото писта, картинг и бъги писта, въжена градина и други. Към лятната програма се предвиждат съпътстващи дейности като пешеходни и велотурове в района и из природен парк “Персина”, спускане с кану по река Дунав, разглеждане на местните паметници на културата от различни епохи, както и посещение с екскурзовод на концентрационния лагер „Белене”.

Обосновка: Българските планини са сериозно застрашени от нерегламентирани строителни дейности за изграждане на нови ски писти, което е продиктувано от повишения интерес на инвеститорите към развиване на подобен вид печеливша туристическа дейност. В битката между икономически силни и слаби не е нужно да има победители и победени, а може да се потърсят нови идеи, за задоволяване на заинтересованите страни. Площадката на АЕЦ Белене, чиито основи вече са положени, отдавна е нарушила екологичото равновесие в района и в момента представлява територия с нарушен характер. Проекти, които предвиждат изграждането на мащабна инфраструктура за нов тип дейности, би следвало да се разполагат именно на подобни терени, с цел да се рекултивират за повторно оползотворяване. Време е интересът на проектопредприемачите да се обърне към тези територии, върху които също могат да се развиват икономически печеливши проекти. Време е политиката също да осъзнае необходимостта от нови подходи в управлението на територията, които да са с модерен иновативен характер. Неизграждането на АЕЦ Белене е всъщност уникален шанс една вече нарушена територия да се превърне в привлекателен център от регионално, национално и международно значение. Допълнителна популярност проектът би придобил чрез привличане на известни имена в архитектурата, които да работят по реализацията му.
ОБСОЛЕЙ – Музей на излишните технологии
След финализиране на дейностите по проекта за ядрена централа Белене, значителната по площ изградена инфраструктура, съоръжения и площадки може да бъде използвана за развитие на алтернативен „технологичен” туризъм. Разгърнатата застроена площ и нарушени терени може да бъде оставена в настоящото си състояние като част от цялостната визия на уникален за Източна Европа туристически атракцион и исторически паметник, върху който да бъдат изградени отделни инсталации, демонстриращи изведени от употреба промишлени технологии и ресурсно-интензивни и замърсяващи производства, както и „неустойчиви” стопански и битови практики, характерни за 20-и и началото на 21-век. Обсолеят може да бъде проект от световна величина, чиято културна и социална значимост да бъде подчертана с експонати, събрани от цял свят, както и с работата на световноизвестни архитекти и дизайнери. Притокът на международни туристи към комплекса е гарантиран, поради развиващият се речен и круизен туризъм по река Дунав, като единственото условие е пълно съхранение и възстановяване на защитените зони, биоразнообразието и природното наследство в района на остров Белене и съсредоточаване на туристическите дейности върху вече нарушените терени.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg