EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Аерофлот се подготвя за приватизация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Аерофлот се подготвя за приватизация

mail09:45 | 23.10.2019прегледи 726 коментарикоментари 0


Руското правителство отново се върна към обсъждането на евентуалната приватизация на PJSC Aeroflot. Министерството на икономиката предлага да продаде на частни инвеститори малък дял от 1,17% от акциите на авиокомпанията до 2022 година. Министерството на икономиката смята, че инициативата може да предизвика разногласия в правителството - Министерството на финансите вече подкрепи приватизацията на превозвача, но Министерството на транспорта смята, че няма предпоставки за това. Това съобщава руското делово издание Комерсант.

Министерството на икономиката предлага да намали дела на държавното участие в уставния капитал на "Аерофлот", като включи авиокомпанията в плана за приватизация за 2020-2022 г., каза заместник-министърът на икономическото развитие Оксана Тарасенко в интервю за Интерфакс. Агенцията очаква да предложи на частни инвеститори 1,17% дял в авиокомпанията. Ако продажбата се осъществи, тогава дялът на държавата в компанията ще бъде намален до 50%.

Аерофлот е най-големият въздушен превозвач в Русия. Държавата (чрез Федералната агенция за управление на собствеността) притежава контролен дял в 51,17% от акциите, 35,7% от акциите се държат от институционални инвеститори, други 4,3% са притежавани от собствените акции, 3,5% са собственост на държавната корпорация Rostec, 5,1% са държани от индивидуално, 0,1% - управление на фирмата.

Аерофлот вече бе включен в плана за приватизация за 2014–2016 г., като се планираше се дялът на държавата да бъде намален до 25% плюс 1 акция.

Източник на Комерсант в авиокомпанията счита инициативата на Министерството на икономическото развитие за ненавременна. „Беше изгодно да се продават акциите на авиокомпанията, когато те струваха 200 рубли на брой (през лятото на 2017 г. -„ Комерсант “). Днес подобна сделка няма икономически смисъл “, казва той.

Министерството на транспорта смята, че към момента няма нито структурни, нито пазарни условия за приватизация на 1,17% от „Аерофлот“. „Подобна сделка няма да помогне за подобряване на структурата на частния инвестиционен капитал. Но това може да доведе до загуба на държавен контрол върху структурата, която осъществява над 40% от пътническия трафик в страната като част от групата на Аерофлот. И той планира да ги изгради допълнително “, казаха от отдела.

Аерофлот не коментира изявлението на Министерството на икономическото развитие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg