EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АГРИ – най-евтиният газопровод

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АГРИ – най-евтиният газопровод

mail14:20 | 15.02.2011прегледи 743 коментарикоментари 0


Изпълнението на проекта за газопровода АГРИ (Азербайджан-Грузия-Румъния Интерконектор) може да струва между 4 и 4,5 милиарда евро при производствен капацитет между четири и осем милиарда кубични метра газ, заяви министърът на промишлеността и енергетиката на Азербайджан Натик Алиев, цитиран от Аджерпрес.
Алиев участва в среща в Букурещ, на която той и колегите му от Румъния, Грузия и Унгария обсъждат проекта АГРИ, предвиждащ пренос на природен газ от Каспийско море и Централна Азия към Европа.
По думите на азербайджанския министър изграждането на газопровода може да започне до една-две години, а изпълнението на проекта се оценява на 2,2 милиарда евро (при производствен капацитет 3 милиарда кубични метра метан) и 4,5 милиарда евро (при производствен капацитет до осем милиарда кубични метра).Според Корнелиу Кондря, директор на Дирекцията за енергетика, петрол и газ към румънското министерство на икономиката, търговията и бизнеса и председател на проектната
компания за газопровода, до септември тази година би трябвало да бъде определена компанията, която да извърши проучването за осъществимост на проекта. Той каза също, че дяловият капитал на компанията в момента възлиза на 75 хиляди евро, а след като унгарската МВМ (MVM) стане акционер до края на този месец, капиталът ще нарасне на 100 хиляди евро."Диверсификацията на източниците на природен газ и следователно по-евтиният газ са причината за строежа на газопровода АГРИ," обясни Кондря. Според румънските власти проектът АГРИ ще бъде най-евтиният път за транспортиране на газ от Каспийско море и Централна Азия към Европа. Той ще следва маршрута Баку-Кулеви-Констанца. Азерският газ ще бъде втечняван в грузинския пристанищен град Кулеви и транспортиран след това през Черно море към Констанца, където ще бъде регазифициран.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046