EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Агенцията за храните ще улесни бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Агенцията за храните ще улесни бизнеса

mail17:20 | 11.02.2011прегледи 876 коментарикоментари 0


Правна кантора Волф Тайс
Създаването на единен регулатор по безопасност на храните ще засегне дейността на операторите по всички нива на хранителната верига. Тъй като новата агенция обединява четирите съществуващи до момента институции, които осъществяват контрол върху безопасността на храните, здравните изисквания за животни и растения и хуманно отношение към животните, ще се улесни комуникацията между бизнеса и администрацията, както и ще се намали административната тежест върху фирмите. Значително подобряване ще се постигне в регистрационния режим на операторите на храни, особено на онези от тях, които работят едновременно с храни от животински и неживотински произход като складове, дистрибутори, хипермаркети и т.н. Съществуващата до сега двойна регистрация в регионалната ветеринарномедицинска служба и инспекцията по опазване и контрол на общественото здраве ще бъде преодоляна и ще се води само един регистър - при Българската агенция по безопасност на храните. Това ще доведе до спестяване на време и разходи за бизнеса.
Предвидените регулаторни изменения ще рефлектират в подобрение на надзора и контрола в хранителния сектор. Ще се уеднакви тълкуването и прилагането на нормативните изисквания, когато тези дейности се извършват само от един административен орган. Освен това молбите и жалбите от фирми и граждани вече няма да бъдат препращани между различни институции, чиито функции понякога се припокриват. Като част от Българската агенция по безопасност на храните се създава и Център за оценка на риска. Такъв център се създава за първи път в България и основната му функция ще е да прави независима оценка на рисковете по цялата хранителна верига. Центърът ще бъде и адекватен национален партньор на европейския орган по безопасност на храните и ще осигури достъп до научноизследователските фондове на ЕС. Българската агенция по безопасност на храните започва работа след като влезе в сила законът за създаването й.
За Волф Тайс .Създадена през 1957 г., Волф Тайс се е превърнала в една от водещите правни кантори в Централа и Източна Европа. Фокусът на дейността е върху международното корпоративно право.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046