EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Агенцията за храните няма да стартира от 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Агенцията за храните няма да стартира от 2010

mail09:45 | 16.11.2009прегледи 1395 коментарикоментари 0


Отлага се създаването на Агенцията по безопасност и контрол на храните, която трябваше да заработи в началото на следващата година, това е видно от проектобюджета за 2010, където не са заложени средства за нейното функциониране.
При преизпълнение на приходната част на бюджет 2010 допълнителни пари ще се намерят, но никой не може да гарантира, че това ще се случи, коментира земеделският министър. Бюджетът на земеделското ведомството е редуциран с 32 процента, което поставя не само агенцията, но и други дейности под въпрос.
Министър Мирослав Найденов уточни, че проектът, по който се работи за създаването на Агенцията, предвижда тя да бъде на директно подчинение на Министерския съвет със статут на държавна агенция.
В момента контролът върху храните се осъществява чрез системи и в НВМС, и в Министерство на здравеопазването – РИОКОЗ.  Дейността на ДВСК също е оптимизирана. 
Агенцията по безопасност и контрол на храните трябва да бъде приоритет, защото ще създаде условия за единна методология на контрола, от една страна, ще отговори на потребителските интереси, от друга, и ще подпомогне бизнеса, като го изчисти от сенчестата част, сивия сектор и нелоялната конкуренция, казват от министерството.
Такава агенция трябваше да бъде създадена още през 2007 г., тъй като бе предвидена в Закона за храните.


Тагове: контрол, храни
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg