EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Агенция за качество на храните до края на годината

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Агенция за качество на храните до края на годината

mail10:54 | 05.05.2010прегледи 2486 коментарикоментари 0


Министерството на земеделието и храните предвижда до края на годината новата Агенцията по безопасност и качество на храните да стане факт.
Производителите пък се надяват тя да заработи по-скоро, за да бъде контролирано качеството на стоките и да спре конкуренцията, деформираща пазара. 
Владимир Недев - собственик на месопреработвателна фирма за бели меса", коментира пред БТА за масовото оводняване на пилешки продукти от месопреработватели. Според бизнесмена измамата се прилагала заради спадналите с 30 процента продажби на пилешки артикули на вътрешния пазар от началото на кризата досега.
От средата на миналата година хората се ориентират към по-евтини стоки и за да се нагодят към пазара повечето преработватели свалят драстично цените на пилешките артикули, пълнейки ги с големи количества вода, обясниха специалисти в бранша. Според тях най-често подложен на външна намеса е най-потребяваният от българина пилешки продукт - бутчето, чиито продажби надхвърлят 50 процента от всички видове пилешки разфасовки. Оводняването е трудно забележимо на външен вид при замразените продукти.
Най-сигурният критерий за разпознаване на оводнените пилешки меса е цената - свръховодняването е гарантирано, ако цената на 1кг пилешко бутче е под  3.00 лв./кг, твърдят специалистите. По техни данни вода се влага дори в охладените пилета, които заради по-високата си цена все още имат скромно пазарно присъствие.
Съгласно европейските регламенти добавената вода в процеса на обработка, превишаваща 5 процента от теглото в крайния продукт задължително се обявява, отбелязаха експертите. Според тях изискването обаче масово не се спазва. В момента производителите  ползват разработена от тях самите технологична документация, където не се описва  вложеното количество вода.
Българският  държавен стандарт /БДС/ е изгубил актуалност, защото изисква ползване на суровини с много високо качество и технологии, непозволяващи голямо оводняване, обясниха специалистите. Те твърдят, че добавянето на вода в процеса на преработка не прави продуктите негодни или опасни за консумация, но категорично въвежда потребителя в заблуда.
Производители алармират, че са ощетени от създалата се нелоялна конкуренция, деформираща пазара. Те се надяват процесът да бъде контролиран след сформирането на Агенцията по безопасност и качество на храните, чието създаване е обявено като приоритет от земеделското министерство. 
Заместник-министърът на земеделието и  храните Цветан Димитров коментира вчера в национална телевизия, че държавата има мониторингови програми, благодарение на които се извършва тотален контрол върху храните. Според Цветан Димитров само в системата на  министерството на земеделието за последната година са извършени  над 260 хиляди проби на различни хранителни продукти, които са в обсега на действие на МЗХ. Той посъветва потребителите най-вече да четат етикетите на стоките, които купуват. Вече в България стоките се етикетират правилно, увери той. 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg