EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Авторитетът на $ се подкопава, лансира се юанът

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Авторитетът на $ се подкопава, лансира се юанът

mail15:37 | 17.11.2009прегледи 441 коментарикоментари 0


Необходимостта от по-голяма валутна стабилност в глобален план означава, че светът не може да разчита повече на валутата на една единствена държава, заяви днес Доминик Строс-Кан, управляващият директор на МВФ, цитиран от Reuters.
Строс-Кан потвърди позицията си, че нова глобална валута могат да станат Специалните права на тираж (СПТ), платежни средства на МВФ, които имат статус на "вътрешни пари" на Фонда.
"Вероятно това ще бъде кошница", посочи директорът на МВФ във връзка с евентуалното платежно средство, което да замени долара като международна резервна валута. "В един глобализиран свят решението по този въпрос не може да бъде взето само от една държава", заяви Строс-Кан на форум в Пекин.
Същевременно еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин
 Алумния заяви, в интервю за в. "Ханделсблат", че доларът още много години ще остане водеща валута. Все по-голямо значение придобиват и валутите на големите развиващи се страни като Китай, отбеляза еврокомисарят. Алумния подчерта, че световната икономика ще има проблеми, ако слабостта на американския долар и свързания с него юан продължи дълго.
"В никакъв случай не изискваме от Китай още утре да разреши валутата му свободно да се търгува на пазарите. Става дума само за това постепенно да се въведат гъвкави елементи в политиката на валутните курсове. Бихме помогнали на Пекин да модернизира финансовата си система, да отвори страната за капиталовите потоци", допълни Алумния.
Пекин се нуждае от по-силен юан като част от пакет от мерки за възстановяване на баланса на икономиката чрез насърчаване на търсенето на вътрешния пазар, заяви и Строс-Кан.
"За нас, тъй като така изисква и новата икономическа политика на Китай, колкото по-рано, толкова по-добре. Ще отнеме време. Това не е нещо, което ще се промени изведнъж", отбелязва Строс-Кан.




Тагове: долар, юан
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4166