EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Автомобилен сектор: 13 хиляди заети, нужни още много

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Автомобилен сектор: 13 хиляди заети, нужни още много

mail06:45 | 02.02.2016прегледи 1177 коментарикоментари 0


Един от основните въпроси, които стоят пред автомобилните заводи в България е недостиг от квалифицирани технически кадри. Решение според представители от сектора в тази посока е  насочване на системата на средното образоване и повишаване на интереса на родителите и децата към технически специалности."Автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се сектори в нашата икономика и през изминалата година тя се превърна в основен двигател за растеж. България има много предимства за привличане на инвеститори в този сектор, но има и някои проблеми, които трябва да поставим и да търсим решения." Това е заявил министърът на икономиката Божидар Лукарски на кръгла маса, организирана от браншова организация, В този бранш у нас работят близо 13 хиляди души, като възможността за разширяване на мощностите и разкриването на нови работни места е доста по-голяма. 
 В последните години се забелязва тенденция за разширяване на съществуващи и установяване на нови производства в сектора, които произвеждат за водещи автомобилни марки в Европа. Това позиционира България трайно в глобалната продуктова верига на добавена стойност. По думите на министъра за привлекателността на страната ни свидетелства и отреденото ни трето място в световен мащаб за най-добра дестинация за инвестиции в производството в класацията „Манюфекчъринг Индекс 2015" на Cushman&Wakefield. В Топ 10 България изпреварва Литва, заемаща 5-то място и Естония - на 6-то.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев посочи още, че преобладаващата част от сертифицираните от агенцията инвестиционни проекти е именно в автомобилния сектор. Той допълни, че през следващите два месеца предстои да бъдат сертифицирани още два такива проекта.

По данни на АКБ продажбите на компаниите в сектора са нараснали с 15.4% и това от своя страна е индикатор за повишаващата се покупателна способност. Представители на членове на асоциацията посочиха още, че България тепърва ще става все по-привлекателна дестинация предвид условията в Европа и разходите за преместване на производства на Изток.

Фактор в подкрепа на това е развитието на инфраструктура, която да отговаря на специализираните нужди на компаниите от автомобилния сектор и производителите на части и компоненти. Важна роля в тази насока има „Национална компания Индустриални зони" (НКИЗ). Именно по тази причина на кръглата маса бе подписан меморандум за сътрудничество между НКИЗ и АКБ.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg