EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия ще инвестира милиарди евро в микрочипове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия ще инвестира милиарди евро в микрочипове

mail16:02 | 18.07.2023прегледи 1114 коментарикоментари 0


Австрийското правителство организира "среща на върха за микрочиповете". След приключването й федералният канцлер Карл Нехамер обяви, че федералното правителство ще положи усилия за разцвета на този стратегически отрасъл, а австрийската индустрия обяви инвестиции на стойност милиарди евро.

Срещата на върха е "стартов изстрел" за по-добре координираното в бъдеще сътрудничество с представители на сектора. Целта е "не само да се запази ролята на Австрия като един от водещите европейски играчи, но и да се надгради", заяви Нехамер.

"Микрочиповете от Австрия трябва да се превърнат в утвърдено понятие като липицанерите (порода расови коне - бел. ред.) и бонбоните с лика на Моцарт", продължи той, припомняйки за "визитните картички", с които Австрия е известна по света – чистокръвните бели коне на императорския двор, които и до днес се отглеждат като уникално национално богатство, и шоколадовите топчета  с лика на Моцарт, любима покупка на туристите, посетили Австрия.

За да бъдат привлечени предприятия от бранша на полупроводниците, различни икономически кръгове буквално се състезават в субсидирането на сектора. Министърът на икономиката Мартин Кохер заяви, че през есента в хода на преговорите по съставяне на бюджета ще бъде изяснено какви ще са правителствените инвестиции. По данни на федералното канцлерство полупроводниците ще са един от акцентите в следващия бюджет, като за бранша са предвидени целеви инвестиции за изследвания и в подкрепа на индустрията.

Според представителката на бранша Сабине Херличка, ръководителка на фирмата "Инфинеон" (Infineon), бизнесът в Австрия ще инвестира 6,75 милиарда евро до 2030 г. при условие, че рамковите условия са подходящи. Става въпрос не само за финансирането, но и за това дали е възможно да се обучат или да бъдат привлечени в Австрия достатъчно квалифицирани работници. В микроелектрониката на страната в момента работят 72 000 души в 280 предприятия.

По думите на министърката на околната среда Леоноре Гевеслер държавата е субсидирала научните изследвания и развойната дейност в този сектор с 530 милиона евро през последните 15 години. "Опазването на климата не става без дигитализация, полупроводниците са абсолютно необходими за много технологии за опазване на климата. Все едно дали за енергия от вятъра, фотоволтаика, електромобили или енергийни мрежи – навсякъде са необходими чипове", добави Гевеслер.

Световният пазар за полупроводници се изчислява на 560 милиарда евро, Европа има дял от 10 процента, а около две трети от микрочиповете в света се произвеждат в Азия. До 2030 година Европейският съюз има амбиция да увеличи европейския дял на 20 процента, като с Европейския законодателен акт за интегралните схеми (European Chips Act) Европейската комисия предвижда да инвестира в полупроводниковия сектор общо 43 милиарда евро.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161