EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Австрия слага таван за броя мигранти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия слага таван за броя мигранти

mail09:32 | 09.09.2016прегледи 857 коментарикоментари 0


Виена, специално за БТА от Цветана Делибалтова

Австрийското правителство е готово с проект за извънредна наредба, определяща таван за броя на приеманите до края на годината имигранти от подалите документи за получаване статут на бежанци в страната. Проектът трябва да бъде приет от правителството след съгласуване с главната комисия на Националния съвет /долната камара на австрийския парламент/.

Изтъкваните в документа аргументи за подготвяните промени са вътрешната сигурност, криминалната престъпност и капацитетите за настаняване и осигуряване на живот в страната. Подготвяната правителствена мярка се предприема и поради прекалено утежнения трудов пазар и риска от нарастване на безработицата.

Проблеми ще възникнат и в здравеопазването. В текста на извънредната наредба се посочват и трудностите в образователната система, произтичащи от големия брой бежански деца и подрастващи, които не говорят немски. Документът се спира и на изключително тежкото бреме за държавния бюджет. За тази година прогнозираните разходи възлизат на два милиарда евро.

Правителството е уверено, че броят на търсещите убежище в Австрия ще остане висок. Но кога ще влезе в сила извънредната наредба, която ще ограничи възможността за влизане в страната, още не е известно. Министърът към федералното канцлерство Томас Дрозда потвърди решението да не се допусне през идните четири години броят на имигрантите да надхвърли 125 000 души. Според някои прогнози тазгодишният лимит от 37 500 души може да бъде достигнат още през ноември.

Все още правителството не е постигнало съгласие кога да влезе в сила наредбата - в момента на достигане на лимита или преди това. Обстойното аргументиране на мярката се прави с цел да се предотвратят евентуалните юридически проблеми с ЕС, в случай че тя влезе в сила.

Принципно процедурата предвижда след сондиране на мнение с главната комисия на Националния съвет правителството да има възможност да приложи "извънредните разпоредби за запазване на обществения ред и за защита на вътрешната сигурност по време на изпълнение на граничния контрол".

Като последица от това на границата няма да се приемат молби за получаване статут на политически емигрант (с изключение на случаите, когато просителят има роднини в Австрия или е застрашен от мъчения), а мигрантите ще бъдат връщани в сигурна съседна държава. Търсещите политическо убежище, намиращи се на територията на Австрия, ще имат право да подават документи, ако не може да се проследи пътят, по който са стигнали до Австрия.

Извънредната наредба ще се прилага първоначално за срок от шест месеца, но ще може да се удължава до три пъти, като всяко продължение ще е също за срок от шест месеца.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg