EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия разширява газопровод

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия разширява газопровод

mail14:45 | 11.03.2024прегледи 414 коментарикоментари 0


Австрийското правителство одобри разширяването на газопровода, свързващ страната с Германия. В рамките на нов енергиен пакет, приет на заседание на министерския съвет, е включено и разширяването на електроенергийните мрежи. Целта на тези мерки е да гарантират енергийните доставки и да се намали зависимостта от вноса на руски газ. В изявление за пресата австрийският канцлер Карл Нехамер подчертава необходимостта от диверсификация.

Укрепването на независимостта може да бъде постигнато само чрез разширяване на инфраструктурата, поради което сега ще бъде изграден втори газопровод до Германия. Намерението е в Австрия да се доставя повече втечнен природен газ, както и газ от Норвегия. Проектът включва газопровод с дължина 40 км, който е част от Западноавстрийския газопровод (WAG). Целта е "капацитетът да се увеличи значително", заявява канцлерът Нехамер, цитиран от австрийски медии.

Западноавстрийският газопровод е един от най-важните тръбопроводи на дълги разстояния в Австрия. Като част от проекта WAG отсечката между Оберкапел и Бад Леонфелден в провинция Горна Австрия ще бъде допълнена с 40 км паралелна тръба, за да се постигне по-голяма сигурност на доставките и да се даде възможност за транспортиране на водород в бъдеще, съобщи за пресата мрежовият оператор "Газ кънект Австрия" (Gas Connect Austria).

Продължаващата напрегната геополитическа ситуация и предстоящото изтичане на договорите за пренос на газ между Русия и Украйна крият риск от недостиг на газ за Австрия и Източна Европа в екстремни ситуации. Затова бързото и решително разширяване на WAG е от голямо значение за осигуряването на дългосрочни енергийни доставки за домакинствата, бизнеса и промишлеността.

Тя ще осигури достъп до източници на газ от Северозападна Европа, например Норвегия, и до втечнен природен газ, който се доставя по крайбрежието на Германия, Белгия, Нидерландия и Франция. Освен това той открива перспективи за бъдеще, неутрално по отношение на въглеродните емисии, тъй като газопроводът ще бъде подходящ и за транспортиране на екологично чист водород, посочват още от "Газ кънект Австрия".

Първата фаза на проекта WAG включва добавяне на паралелен тръбопровод към 40-километровия участък между Оберкапел и Бад Леонфелден. Това ще увеличи капацитета за пренос от Германия в граничните пунктове Оберкапел и Юберакерн с общо около 30 процента или 27 тераватчаса годишно. Освен това увеличаването на капацитета ще осигури по-голяма гъвкавост при подаването и изтеглянето на газ към и от съоръженията за съхранение на в Горна Австрия.

В момента планирането на проекта предвижда потенциално завършване в началото до средата на 2027 г. - при условие, че се осигури необходимото финансиране и покриване на разходите. "Газ кънект Австрия" предприема важни стъпки, за да гарантира, че този амбициозен график ще бъде спазен и че проектът ще може да бъде реализиран бързо. Вече са предприети първоначални подготвителни мерки, включително проучване на осъществимостта и планиране на оптималния маршрут.

Въпреки това, планираната и навременна реализация на проекта изисква и държавна финансова подкрепа и адаптирана тарифна система, тъй като разходите за разширяването на тръбопровода понастоящем не могат да бъдат възстановени чрез пазара. Обикновено разширяването на мрежата се предизвиква от пазарното търсене и се обезпечава финансово чрез дългосрочни резервации. Това обаче не се отнася за този проект на WAG, тъй като разширението е насочено единствено към повишаване на сигурността на доставките. Поради това са необходими държавни субсидии за обезпечаване на проекта - какъвто е случаят с подобна инфраструктура в други европейски държави.

Факти и технически подробности за проекта WAG Loop

- 40 км паралелен тръбопровод от Оберкапел до Бад Леонфелден в провинция Горна Австрия.

- Продължителност на проекта: общо 3,5 години, включително 1 година чисто строителство.

- Увеличаване на капацитета: 27 тераватчаса за година (2,5 милиарда кубически метра), което съответства на ръст от 30 процента.

- Диаметър на тръбопровода 1,2 м.

- Новият тръбопровод ще минава успоредно на съществуващия, доколкото е възможно.

- В бъдеще тръбопроводът може да се използва за транспортиране на водород.

- Необходими инвестиции: около 200 млн. евро.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg