EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия разследва партийна корупция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия разследва партийна корупция

mail18:55 | 24.08.2023прегледи 552 коментарикоментари 0


Прокуратурата по икономическите въпроси и корупцията (ПИВК) на Австрия разследва проучвания, поръчани на Института Демокс през 2021 и 2022 г. от няколко министерства, ръководени от Австрийската народна партия.

Става въпрос за подозрения за присвояване, измама и споразумения, ограничаващи конкуренцията - "чрез възлагане на проучвания от страна на министерствата при липса на фактическа необходимост", съобщи прокуратурата в прессъобщение, за което информират общественото радио и телевизия ОРФ и други австрийски медии.

Според ПИВК разследванията се отнасят до възлагането на проучвания на общественото мнение от страна на Министерството на отбраната, Министерството на земеделието и Министерството на икономиката. Разследват се петима поименно посочени обвиняеми и едно неизвестно лице - както от страна на възложителя, така и от страна на изпълнителя. Три други лица са посочени като обвиняеми.

"Съществува подозрение, че от името на федералните министерства са били възложени редица проучвания, поне през 2020 г. и 2021 г., за които не е имало никаква или само частична фактическа необходимост", пише в съобщението на прокуратурата. "В същото време в съдържанието на проучванията е имало и въпроси, които не са били свързани с министерства и които може да са обслужвали поне частично  други цели."

Това би нарушило "принципа на целесъобразност, икономическа ефективност и икономичност" на държавната администрация и "федералното правителство би претърпяло финансови щети с тяхното заплащане, чийто точен размер все още е предмет на разследване".

ПИВК също така потвърди, че неотдавна са били извършени претърсвания и изземвания в жилища на няколко места. Освен това са били предприети допълнителни следствени действия. За всички споменати лица важи презумпцията за невинност.

В първата си реакция Австрийската народна партия (АНП) обвини Австрийската социалдемократическа партия (АСДП), че е отговорна за разследванията. Генералният секретар на АНП Кристиан Щокър аргументира несъстоятелността на обвиненията с факта, че всички проучвания, поръчани от АНП са били платени от партията. Щокър настоява за презумпцията за невинност, като заяви, че сега е необходимо съдебната власт бързо да изясни въпроса, защото всички засегнати имат право на бърз процес.БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg