EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия купува оръжие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия купува оръжие

mail09:35 | 22.02.2024прегледи 695 коментарикоментари 0


Австрийските въоръжени сили закупуват още 225 бронетранспортьора "Пандур еволюшън" (Pandur Evolution), каза на предавана по телевизията пресконференция австрийската министърка на отбраната Клаудия Танер.

Танер съобщи това при подписването на договора с "Дженерал дайнамикс юропиън ленд системс" (General Dynamics European Land Systems) във Виена, където е базирана една част от производствения процес на бойната машина на пехотата. Разходите за покупката възлизат на около 1,8 милиарда евро.

На събитието присъства и австрийският федерален канцлер Карл Нехамер, който заяви, че това е "специален" ден за австрийските въоръжени сили, за които започва „ново време“. Нехамер каза, че „съзнанието за отбрана“ е "нараснало значително" след началото на руската агресивна война срещу Украйна. Това е и "добър ден" за националната икономика, подчерта канцлерът.

Министърката на отбраната Клаудия Танер изрази задоволство от "най-големия пакет за сухопътните сили от 20 години насам". Дълго време в миналото хората се чувстваха в безопасност, но сега "конвенционалната война се завърна на нашия континент. Това ни показа, че трябва да се модернизираме в областта на бронираната военна мобилност", каза още тя.

Досега вариантите на бойната машина на пехотата бяха три, в бъдеще те ще бъдат дванадесет, включително варианти с бойна система със 120-милиметров миномет, мобилна противовъздушна отбрана и електронна борба. Набирането на необходимия персонал със сигурност ще бъде предизвикателство, признава Танер. "Пандур еволюшън" изисква екипаж от трима души и съответните специалисти по механика.

Бронетранспортьорът се произвежда във Виена от "Дженерал дайнамикс юропиън ленд системс" и е нов модел на "Пандур". Бронираното колесно превозно средство осигурява на войниците в него защита от шрапнели, пехотен огън и мини, съобщава електронният сайт на Австрийското радио и телевизия (ОРФ).

Отличава се също така със своята мобилност и висока скорост. Използва се от пехотни части. В момента австрийските въоръжени сили разполагат с повече от 100 от тези бойни машини на пехотата.

БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037