EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Австрия въвежда 5% данък за интернет гиганти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия въвежда 5% данък за интернет гиганти

mail14:35 | 08.04.2019прегледи 623 коментарикоментари 0


Австрийското правителство разкри подробности около проекта си за въвеждане на данъци за интернет гиганти като Гугъл (Google), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Амазон (Amazon), наричани Гeфа (Gafa), предаде Франс прес. Наборът от мерки предвижда най-вече данък от 5 процента върху осъществените в страната рекламни приходи. Този проект, който бе представен в съвета на министрите, превръща Австрия в един от пионерите в това отношение в ЕС наред с Франция, където "данъкът Гефа" трябва да е в дневния ред на Националното събрание (долната камара на френския парламент, бел.ред) от понеделник.

Виена ще облага с данък от 5 процента приходите от реклама на интернет компаниите, които имат световен оборот от над 750 милиона евро, от които поне 25 милиона евро са в Австрия. Това уточни министърът на финансите Хартвиг Льогер . Австрия иска също така да премахне освобождаването от ДДС, от което се ползват стоките, които се продават в интернет и са под 22 евро.

Виена възнамерява освен това да накара онлайн платформите за даване на жилища под наем от рода на Ербиенби (Airbnb) да се отчитат за приходите, които не са били декларирани от клиентите им. Австрия, страна с 8,8 милиона жители, залага на годишно допълнение към данъчните приходи от 200 милиона евро благодарение на тези мерки.

Тази прогноза обаче се определя като "твърде оптимистична" от Института за напреднали изследвания във Виена (IHS). Част от сумата трябва да бъде предназначена за "дигитализацията" на австрийските медии. Влизането в сила на тези мерки, които трябва да бъдат одобрени от парламента, е предвидено за началото на 2020 година.

Идеята за въвеждане на специфичен данък за мултинационалните интернет гиганти - Гефа печели все по-голяма популярност в Европа, но се сблъсква с противопоставянето на малка група страни. Според европейското законодателство американските технологични гиганти могат да изберат да декларират всичките си европейски приходи в която и да е от страните членки и затова те се насочват към страни с ниско ниво на данъчно облагане. Европейският проект за въвеждане на данъци за световните интернет гиганти бе отложен миналия месец за неопределено време заради противопоставянето на Ирландия, Швеция, Дания и Финландия. За да бъде приет този проект е необходимо единодушие сред страните членки.


Тагове: Австрия, данък
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg