EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия: Аферата "Сигма холдинг" и Бенко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия: Аферата "Сигма холдинг" и Бенко

mail16:40 | 16.04.2024прегледи 671 коментарикоментари 0


Прокуратурата в Лихтенщайн е започнала разследване срещу основателя на най-голямата частна компания за недвижими имоти в Австрия "Сигна" Рене Бенко. Това съобщават австрийските вестници "Кронен Цайтунг" и "Пресе", като се позовават на швейцарския финансов блог "Инсайд парадеплац" (Inside Paradeplatz) и агенция Блумбърг.

Агенцията е получила отговор от представител на прокуратурата в Лихтенщайн, потвърдил информацията за разследването. То е свързано със съмнения за измама и пране на пари.

Британският всекидневник "Файненшъл таймс" също така съобщи, че Вадуц в момента разследва "скритите активи" на Бенко. "Започнати са предварителни разследвания срещу физическо и юридическо лице, както и срещу неизвестни извършители", е заявила прокуратурата на Лихтенщайн в отговор на запитване на австрийската новинарска агенция АПА, съобщава електронната страница на австрийското радио и телевизия, отбелязвайки, че прокуратурата не е потвърдила преките разследвания срещу Бенко.

 "На този етап от производството не са потвърдени и няма да бъдат потвърдени конкретни имена и няма да бъдат предоставени допълнителни подробности относно предмета на разследването". В Австрия и Германия органите вече са започнали разследвания по случая "Сигна". В Германия за тази цел е създадена специална комисия.

Междувременно германският седмичник "Шпигел" писа, че частният самолет на Бенко, който е нает на лизинг и принадлежи на групата компании около частната фондация "Лаура", основана от Бенко и майка му, е обявен за продажба. Подробностите за самолета са изброени на седем страници в брошура за продажба от средата на март.

Частният самолет обаче ще бъде продаден "извън пазара", т.е. дискретно, съобщи списанието, като се позова на лице, запознато с плановете, според което Бенко иска 19 милиона евро за самолета. В документите на частната фондация "Лаура" обаче самолетът последно е бил оценен само на 16 милиона евро.

Компания, принадлежаща на частната фондация, вече е продала 62-метровата яхта "Рома" за 25 милиона евро. Въпреки това и Бенко, и бенефициентите на фондацията нямат достъп до парите. Твърди се, че поради продължаващите разследвания банките не желаят да осчетоводяват пари по сметки, свързани с Бенко или семейната фондация. Но според адвоката, представляващ Бенко и частната фондация, парите са "надлежно преведени" по сметката на продавача, съобщава "Шпигел".

Изпадналият в несъстоятелност "Сигна холдинг" на бившия милиардер Рене Бенко оттегли молбата си за план за оздравяване и подаде молба до Търговския съд във Виена за преминаване към производство по несъстоятелност.

Електронните медии разпространиха съобщението за пресата на синдика по несъстоятелността Кристоф Щапф. От това следва, че минималната квота за кредиторите вече не е приложима. "Сега кредиторите трябва да очакват високи нива на неизпълнение на задълженията, включително до пълна неплатежоспособност", заяви адвокатът на кредиторите Герхард Вайнхофер.

"Сигна холдинг" аргументира преминаването към производство по несъстоятелност с факта, че концепцията за оздравяване се основава преди всичко на запазващото стойността преструктуриране на важните холдингови дружества - по-специално "Сигна Прайм" и "Сигна Дивелъпмънт".

В качеството си на акционер "Сигна холдинг" е четвъртостепенен участник в постъпленията от изпълнението на плановете на синдиците за спасяване на двете основни дружества на "Сигна". Поради това според прессъобщението вече не се очаква холдингът да реализира "значителни инвестиционни стойности" от инвестициите в "Сигна Прайм" и "Сигна Дивелъпмънт".

Вайнхофер от сдружението за защита на кредиторите "Кредитреформ" също вижда фалита като "логична последица" от плановете за реорганизация на двете основни дружества "Сигна Прайм" и "Сигна Дивелъпмънт".

Плановете за преструктуриране предвиждат всички активи да бъдат прехвърлени на синдици за осребряване, като постъпленията ще бъдат разпределени между кредиторите на двете дружества като "супер квота".

Според съобщението кредиторите на "Сигна Прайм" трябва да получат дял от 23 до 32 процента, а кредиторите на "Сигна Дивелъпмънт" - около 32 до 40 процента, което обаче не е от особена полза за дружеството-майка "Сигна холдинг", тъй като то се третира като подчинен акционер.

Поредицата от фалити на "Сигна" е най-голямата несъстоятелност в австрийската икономическа история. "Сигна холдинг" е първото централно дружество на "Сигна", което подава молба за обявяване в несъстоятелност на 29 ноември 2023 г., последвано от "Прайм" и "Дивелъпмънт".

Кредиторите на "Сигна холдинг" са предявили искове на обща стойност над 7,8 милиарда евро. Към началото на март администраторът по несъстоятелността е признал искове на стойност около 80 милиона евро.

Повече от 475 кредитори са предявили искове на обща стойност 12,8 милиарда евро към изпадналото в несъстоятелност дружество за луксозни недвижими имоти "Сигна Прайм", като към момента около 5,9 милиарда евро са признати от синдика. Срещу "Сигна Дивелъпмънт" са предявени искове на стойност 2,3 милиарда евро, от които към момента са признати 1,5 милиарда евро.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg