EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия & Великобритания vs бежанци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия & Великобритания vs бежанци

mail09:28 | 15.06.2015прегледи 1847 коментарикоментари 0


Австрия спира да приема молби за убежище. По този начин Виена иска да принуди други страни от ЕС да направят повече за справяне с бежанската вълна.

Вътрешният министър Йохана Лайтнер заяви пред вестник "Ди Пресе", че Виена трябва да спре австрийския бежански експрес и да стане не толкова привлекателна за имигрантите. До момента има само обявени намерения, но те не ни помагат, подчерта Лайтнер.

По думите й досега е имало само изолирани декларации на намерение, които не водят до никакъв напредък. Австрийски опозиционни партии и организации за подкрепа на бежанците разкритикуваха решението на Микъл-Лайтнер като безотговорно.

Същевременно френската жандармерия блокира частично преминаването през границата с Италия, възпрепятствайки по този начин влизането в страната на нелегални мигранти от Африка. Границата между двете държави от Шенгенското пространство остава отворена за безпрепятствено преминаване за автомобилите на другите категории пътуващи.

Следващата седмица вътрешните министри от 28-те ще обсъждат предложението на Европейската комисия за преразпределяне на около 40 хиляди имигранти, пристигнали в Гърция и Италия.

Същевременно, проучване сочи, че почти половината британци – 42% - са на мнение, че на бежанците, включително и тези, които бягат от Сирия поради кървавата гражданска война, не трябва да бъде даван достъп до Великобритания. Фондация Ислямска помощ определя резултатите като "драматично втвърдяване на възгледите" срещу разселените от войни хора, съобщи в. "Индипендънт".

Според проучването 42% от британците не смятат, че чужденците, които търсят сигурно място поради конфликт в собствената им страна, трябва да бъдат приемани на Острова. Миналата година при подобно проучване делът на нежелаещите бежанци във Великобритания е бил 31%. Когато става дума за сирийската криза, позицията на англичаните още повече се втвърдява и вече 47% не искат Великобритания да бъде място, осигуряващо убежище. Само 29 на сто от анкетираните 6000 души одобряват даването на убежище.

В момента има около 4 млн. бежанци само от Сирия, 95% от които са приети в едва пет държави: Турция, Ливан, Йордания, Ирак и Египет. Въпреки призивите от международната общност и коалиция от благотворителни фондации, досега Лондон е дал убежище на едва 187 сирийски бежанци.

Анкетираните са били попитани и кои са трите думи, които те свързват с понятието мюсюлманин. 12% от запитаните отговарят "терорист". Другите две най-често срещани определения са "женомразец" и "екстремист".

БНР, БГНЕС


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4177