EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Австрийци, измамени от търговия с биткойн

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрийци, измамени от търговия с биткойн

mail13:40 | 23.02.2018прегледи 5658 коментарикоментари 0


Повече от 10 000 австрийци са загубили около 12 000 биткойна след срив на електронната система (борса) Optioment в края на октомври 2017 г., пише вестник Die Presse. Този инцидент беше определен като най-голямата афера с криптовалути в Европа. Засега точната сума, която са загубили потърпевшите, е неизвестна, но според оценки на вестника, става дума за около 100 млн. евро. Освен австрийци, са пострадали и граждани на Германия и Турция.

В края на януари австрийската служба за надзор на финансовите пазари FMA даде на прокуратурата електронната платформа Optioment, заради подозрения, че нейните организатори са изградила финансова пирамида.

Optioment е функционирала като маркетингова система с различни нива. Много от инвестиралите в нея казват, че организаторите са обещавали доходност от 1,5 до 4 процента на седмица и допълнителни бонуси за привличане на нови участници. „Аз доведох цялото си семейство. Общо вложихме 50 биткойна, но за съжаление смятам, че парите ни са пропаднали", коментира пред австрийското издание една от измамените вложителки. Друг участник в системата е заявил, че е накарал над 200 човек да инвестират в Optioment, за което много съжалява.

Системата Optioment е основана от двама братя от областта Щирия и един мъж от Долна Австрия. По време на срещите си с инвеститорите  те се представяли като „тримата мускетари", като показвали шоу с въображаеми китари и организирали сеанси за медитация, за да могат участниците „да усетят колко са застраховани вложенията им", съобщават участници в пирамидата.

Нейните организатори са заявявали, че постигането на обещаното увеличение на доходността е било осигурено от робот-оператор на криптовалутата. В един от видеоклиповете те обясняват: "Вашите биткойни не изчезват. Те работят, вместо да дрънкат в портмонетата ви. Ако всички ние работим, нашите биткойни също ще работи повече за нас."

Австрийските власти са се обърнали към Интерпол за помощ да издири тримата заподозрени за организиране на престъпна схема./Инфосток.бг


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg