EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрийски медии: Да се противопоставиш на Русия...

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрийски медии: Да се противопоставиш на Русия...

mail17:40 | 02.08.2011прегледи 590 коментарикоментари 0


Да се противопоставяш на Русия по-рано беше равнозначно на смъртна присъда. Наистина, времената се промениха, но въпреки това опитът на България да се наложи на руския петролен гигант Лукойл се провали, пише австрийският специализиран икономически вестник "Виртшафтсблат".
Спорът между България и руската компания, която управлява единствената работеща рафинерия в страната, навлиза в следващата си фаза. След като миналата седмица рафинерията Нефтохим в Бургас временно спря работа заради действията на българските митнически власти, вчера съдът върна лиценза на Лукойл, след като компанията обжалва решението на митниците. Има няколко причини за "меренето на мускули" между България и най-големия руски петролен концерн, отбелязва "Виртшафтсблат". От началото на годината Лукойл непрекъснато повишава цените на бензина. След протести на населението българското правителство искаше да получи право да участва във вземането на решения на пазара на горива, за да може да предотвратява подобни ценови скокове. Лукойл пък спря доставките на гориво за БДЖ - също заради закъснели плащания.
Спорове се водят и на още един фронт - руският държавен концерн Атомстройекспорт неотдавна призова България пред арбитражен съд заради закъснелите плащания за строителните работи по АЕЦ "Белене". Ако свадата с Лукойл ескалира, то България ще установи, че "клонът, на който седи е къс", посочва изданието. "Лукойл по-скоро ще затвори рафинерията в Бургас, отколкото да отстъпи от позициите си, твърди Андрей Полишчук, анализатор в брокерската компания Credit Service. България и съседните й страни Македония и Сърбия "ще останат на сухо", а Лукойл, чието производство в Бургас достига 8,8 милиона тона годишно, ще затвърди позицията си на "де факто" монополист. Акциите на руския петролен гигант, който произвежда 2,2 процента от световния петрол, се котират добре спрямо тези на другите компании от бранша. Според класацията на "Виртшафтсблат" акциите на концерна са на пето място след Esso Thailand, OMV Petrom, Eni и Royal Dutch Shell.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg