EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрийски бар не пуска мигранти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрийски бар не пуска мигранти

mail09:29 | 14.01.2016прегледи 1550 коментарикоментари 0


Австрийски бар обяви, че няма да допуска кандидати за убежище, с което предизвика остри критики от правозащитната организация "Зара", предаде Франс прес. Заведението е в град Бад Ишъл, в австрийската част на Алпите, където има минерални извори. Според управата решението било взето след множество неприятни случаи, при които мигрантите са притеснявали млади жени, включително сервитьорка. "Писна ми и реших да им забраня достъпа до моя бар", обясни собственичката Карин Зибрехт-Йениш. Тя добави, че е наела охранители, които да се погрижат търсещите убежище да напускат заведението. В пост, публикуван в началото на седмицата на страницата й във Фейсбук, тя обяви заведението си за "Свободно от търсещи убежище". Изразът обаче напомня "свободно от евреи", използван някога от нацистите.

Местната прокуратура обясни, че забраната търсещите убежище да посещават определено заведение не попада под ударите на австрийския закон. "Незаконно е да се подклажда омраза срещу чужденци, но дискриминацията срещу бежанци или срещу търсещи убежище не е наказуема според сегашния закон", призна говорителка на асоциацията за юридическа подкрепа "Зара", която напомни, че нейната организация иска от години промяна на закона. Полицията в Бад Ишъл не е получавала оплакване срещу 120-те търсещи убежище, подслонени в местния приемен център. "Често ни викат за инциденти в този бар, свързани със свади или жени, които лежат пияни до безсъзнание, но нищо свързано с бежанците", заяви говорител на полицията пред в. "Пресе". Стотици хиляди мигранти преминаха през Австрия на път за Германия през 2015 г. и около 90 000 поискаха убежище в страната с население 8,5 милиона души. Това е едно от най-високите равнища на човек от населението, отбелязва АФП.

Собственици на нощни клубове в датските градове Хадерслев, Тистед и Сондерборг са докладвали, че жените, посещаващи заведенията им, са тормозени от бежанци от мъжки пол, съобщава столичният вестник The Copenhagen Post.
Притежател на дискотека в Сондерборг констатира, че нощният живот в града се е променил, след като преди шест месеца местна военна база е преустроена в център за търсещи убежище. "Трябва да се каже, че за много от мъжете, които идват от местния център за бежанци, е много трудно да уважават противоположния пол. В моите очи, ако един или няколко мъже продължават да докосват едно младо момиче, след като то им е казало да спрат, е престъпление", разказва собственик на един от клубовете в града.
Жителите на градовете Тистед и Хадерслев имат аналогични твърдения. От полицията обясниха, че все още не са получили никакви конкретни сигнали с подобни оплаквания. Собственици на редица нощни клубове обаче въведоха още от миналата есен задължително изискване към посетителите си да говорят датски, английски или немски език, за да бъдат допускани в заведенията. Мярката е наложена от съображения за сигурност, тъй като персоналът трябва да е в състояние да контактува свободно с клиентите си.

Източник: БТА, агенция Фокус

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg