EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австралия също потъва в рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австралия също потъва в рецесия

mail19:51 | 27.04.2009прегледи 868 коментарикоментари 0


cash_registerАвстралия стана поредната държава, която официално призна, че икономиката е изпаднала в рецесия. Това стана ясно след изказвания на премиера и на председателя на централната банка. Двамата са на мнение, че в Австралия рецесията вече е дошла, макар това да не е потвърдено от данните за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на 2009.
Председателят на централната банка Глен Стивънс заяви, че страната се намира в първата си рецесия от 1991 насам, но въпреки това бе категоричен, че има поне няколко причини да се вярва в дългосрочните перспективи пред Австралия.
„Смятам, че вглеждайки се в цялата налична информация, разумният човек ще стигне до извода, че икономиката на Австралия също се намира в рецесия“, е казал Стивънс, цитиран от американската бизнес тв CNBC. С тези думи специалистът за пръв път от началото на кризата признава, че страната му се намира в подобна икономическа ситуация.
За рецесия заговори и премиерът Кевин Руд, който заяви: „Най-тежката глобална икономическа криза за последните 75 години означава без съмнение, че и Австралия ще бъде въвлечена в рецесия“.
До момента в борбата с кризата централната банка пое радикален курс по понижаване на лихвения процент, като той беше смъкнат с цели 4.25 базисни пункта от септември до април. Актуалната стойност на показателя е рекордно ниска за страната и възлиза на 3 на сто. Правителството пък прие план за стимулиране на икономиката на стойност 52 млрд. австралийски долара, като се очаква средствата по него да бъдат увеличени скоро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014