EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

«Концерт в лятна нощ» във Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

«Концерт в лятна нощ» във Виена

mail17:45 | 30.05.2013прегледи 786 коментарикоментари 0


На 30 май Виенската филхармония и диригентът Лорин Маазел канят почитателите на класическата музика на един музикален празник в парка на двореца Шьонбрун. Входът както винаги е свободен! Тазгодишната програма е посветена на 200-годишнината от рождението на двама велики композитори - Рихард Вагнер и Джузепе Верди.

Превърналият се вече в традиция «Концерт в лятна нощ» се провежда от 2004 г. на открито в парка на двореца. Спектакълът е подготвен с типичната за Виенската филхармония прецизност. Нетипичното е, че е безплатен за всички желаещи. Световноизвестният ансамбъл иска да подари едно незабравимо преживяване на стохилядната публика. Благодарение на австрийската телевизия ORF и немската 3SAT, които ще предават концерта директно за цял свят, свидетели на музикалното събитие ще станат и милиони телевизионни зрители. А в парка на двореца Шьонбрун се очакват отново над 100 000 гости.
След диригенти като Жорж Претр, Даниел Баренбойм, Валерий Гергиев и Густаво Дудамел на диригентския пулт отново ще застане световна звезда – маестро Лорин Маазел. Той има специално отношение към Виена, припомнят организаторите, тъй като е бил артистичен директор и главен диригент на Виенската държавна опера от 1982 до 1984 г. и е дирижирал 11 пъти традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония.
Началото на тазгодишния концерт в 22 ч. ще даде прочутият „Триумфален марш” от операта „Аида”, който ще поведе публиката към любими творби от творчеството на Верди: арията La mia letizia infondere от „Ломбардци”, Танци от „Отело” и увертюри от „Луиза Милер” и „Силата на съдбата”. Музиката на Верди ще се редува с творби от Вагнер, като селекцията включва Прелюдия от „Нюрнбергските майстори-певци”, „Легенда за светия граал” от „Лоенгрин”, както и изключително популярната „Ездата на валкириите” от „Валкюра”. Гост-солист на Виенската филхармония ще бъде германо-канадският тенор Михаел Шаде.
 

Източник: КОМПРЕС София | Бюро за връзки с Община Виена


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg