EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Zara ще слага в дрехите си рециклиран полиестер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Zara ще слага в дрехите си рециклиран полиестер

mail11:35 | 27.10.2023прегледи 641 коментарикоментари 0


Собственикът на "Зара" (Zara - Сара на испански - бел.ред) "Индитекс" (Inditex), най-големия търговец на облекло в света, се е споразумял да купи рециклиран полиестер от американския стартъп "Амбърсайкъл" (Ambercycle). Това се посочва в документ, с който Ройтерс се е запознал.

Компаниите за бърза мода се сблъскват с натиск да намалят отпадъците и да използват рециклирани тъкани и по тази причина "Индитекс" ще инвестира 70 милиона евро (74,19 милиона долара) за закупуването от "Амбърсайкъл" на рециклиран полиестер, произведен от текстилни отпадъци. Полиестерът, продукт на петролната индустрия, е широко използван в спортните облекла, тъй като тъканта съхне бързо и е устойчива.

Според споразумението "Индитекс" ще купи "значителен" дял от произведения от американския стартъп рециклиран полиестер в продължение на три години, сe посочва в документа.

"Индитекс" потвърди, че е постигнал споразумение с "Амбърсайкъл", без да дава подробности.  Целта на испанската компания е до 2030 г. 25 на сто от тъканите, които използва, да са от материали "следващо поколение".

Инвестицията на "Индитекс" ще помогне на базирания в Лос Анджелис стартъп да финансира първата си фабрика за рециклиране на текстил. 

Споразумението с  "Амбърсайкъл" е поредното от серия инвестиции на "Индитекс" в стартъпи за рециклиране на текстил.

Миналата година компанията с централа в Ла Коруня подписа тригодишно споразумение на стойност 100 милиона евро (104 милиона долара), за да купи 30 на сто от рециклираните тъкани, произведени от финландската компания "Инфинитид файбър" (Infinited Fiber) и инвестира в "Сърк" (Circ), друга американска компания, фокусирана върху рециклиране на текстил.

В Испания "Индитекс" е обединила усилията си с конкуренти, включително "Ейч енд Ем" (H&M) и "Манго" (Mango), тъй като отрасълът се подготвя за законовите изисквания на ЕС към страните членки да събират разделно текстилните отпадъци от януари 2025 г. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg