EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Westinghouse: Ще работим с български доставчици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Westinghouse: Ще работим с български доставчици

mail18:25 | 16.04.2024прегледи 582 коментарикоментари 0


Компанията "Уестингхаус електрик"(Westinghouse Electric Company) подписа меморандуми за разбирателство със 17 основни български доставчици за съвместно участие при изграждането на предстоящите нови ядрени енергоблокове с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ "Козлодуй" в Северна България и на други площадки в региона, съобщиха от компанията.

Оттам обясняват, че подписването е продължение на проведения през февруари симпозиум в София и е в съответствие с дългосрочния им ангажимент да разширяват веригата си от местни доставчици. 

Подписаните меморандуми за разбирателство очертават потенциала за производство на ключови компоненти, включително големи структурни модули, кранове, топлообменници и съдове под налягане, както и предоставяне на различни инженерни, транспортни, консултантски и строителни услуги.

Доставчиците, с които се подписаха споразумения, са "Атоменергоремонт" АД, "Булмашинъри Ентърпрайсис" ООД, "Бюро Веритас България", "Централна енергоремонтна база" ЕАД, "ЕЛИЯ" АД, "Енергоремонт-Гълъбово" АД, "Химмаш" АД,  "Индъстриал Партс" ЕООД (Industrial Parts), "КМС" АД, "Краностроене Инженеринг" ЕООД, "МТГ-Делфин" АД, "ПОДЕМКРАН" АД, "Тиа Лоджистикс" ЕООД ( Tia Logistics), "ТМ ИНОКС" ЕООД, "Биомашиностроене" АД, "Булармекс-ИК" АД и "Микромет" АД.

"Привличането на местни компании и осигуряването на максимална локализация в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000 на площадката в Козлодуй продължава да бъде наша основна цел", каза Петьо Иванов, изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности".

От "Уестингхаус" припомнят, че през юни 2023 г. компанията сключи договор за предварителни инженерни дейности с "АЕЦ Козлодуй- Нови мощности", а през октомври 2023 г. подписа меморандуми за разбирателство с пет други български компании за съвместно участие при предстоящото изграждане на нови ядрени енергоблокове на площадка "Козлодуй" и в други държави от Европа. Обхватът на тези меморандуми включва проектиране и доставка на системи за контрол и управление (СКУ), на системи за радиационен мониторинг и други услуги.

От компанията отбелязват, че AP1000 е единственият ядрен реактор от поколение III+, внедрен в крайна търговска експлоатация, който използва напълно пасивни системи за безопасност, който е с модулен дизайн на конструкцията и с най-ниския въглероден отпечатък за един мегават електроенергия (MWe).

Посочват още, че в САЩ, на площадката на АЕЦ "Вогтъл" в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000 е вече въведен в крайна, търговска експлоатация, като се предвижда вторият енергоблок с тази технология да влезе в експлоатация през второто тримесечие на тази година.

Други четири реактора с технологията AP1000 днес поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, като там в момента се изграждат още осем реактора със същата технология. AP1000 вече беше избрана и за ядрените програми в Полша, Украйна и България, и също е обект на интерес от изграждане на други площадки в държави от Централна и Източна Европа, Обединеното кралство, Индия и САЩ, посочват от компанията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg