EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Westinghouse достави ядрено гориво на Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Westinghouse достави ядрено гориво на Украйна

mail18:35 | 18.09.2023прегледи 543 коментарикоментари 0


Westinghouse Electric Company обяви, че е доставила първата партида на свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-440 на Енергоатом, държавната компания за ядрена енергия на Украйна. Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко, посланикът на Швеция в Украйна Мартин Оберг, ръководството на Енергоатом и Westinghouse присъстваха по време на процеса по зареждане на новото ядрено гориво в активната зона на реактора на Ровненската АЕЦ.

Този важен етап е резултат от извършения задълбочен лицензионен процес и изключително кратките срокове за завършване на проекта за този тип ядрено гориво в завода на WEC за производство на ядрено гориво в Швеция. Тази доставка засилва стратегическото партньорство между Westinghouse и Енергоатом, което вече включва доставката на свежо ядрено гориво за всички атомни централи с реактори тип ВВЕР в Украйна и сътрудничество за изграждането на 9 (девет) нови реактора с технологията AP1000® в Украйна.

Westinghouse е водещ доставчик на ядрено гориво и е единственият производител, който предлага ядрено гориво за всички типове ядрени реактори, включително PWR, кипящи реактори, AGR и ВВЕР. Стъпвайки на опита си от доставката на ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-440 за АЕЦ „Ловиза“ във Финландия от 2001 до 2007 г., Westinghouse наскоро подписа договори за доставка на ядрено гориво с Fortum (Финландия), CEZ (Чешка република) и Slovenské elektrárne (Словакия). Westinghouse проектира и произвежда единственото изцяло европейско ядрено гориво за реактори тип ВВЕР в своя завод във Вестерос, Швеция.

Също така на 12 септември Westinghouse Electric Company и Енергоатом, държавната компания за ядрена енергия на Украйна, подписаха Меморандум за разбирателство за разработване и внедряване на малък модулен реактор AP300™ (SMR).

Споразумението включва сформирането на съвместна работна група за сътрудничество в области като договаряне, лицензиране и изграждане на местна верига за доставки.
Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко подчерта, че технологията на малките модулни реактори е много обещаваща за Украйна, особено по отношение на изпълнението на националната енергийна стратегия до 2050 г.

През май Westinghouse представи малкия модулен реактор AP300, едноконтурен реактор с вода под налягане с мощност 300 MWe. Той е единственият малък модулен реактор, който предлага предимствата и опита от вече внедрени в крайна търговска експлоатация няколко енергоблока в глобален мащаб, и който е базиран на доказаната и лицензирана технология AP1000.

Westinghouse цели сертифициране на проекта за AP300 до 2027 г. и начало на изграждането на първия реактор с тази технология до 2030 г. Първият реактор с технология АР300 се планира да бъде пуснат в търговска експлоатация в началото на следващото десетилетие. Енергоатом и Westinghouse вече имат споразумение за изграждането на 9 (девет) реактора с технологията AP1000 в Украйна.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047