EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

VW ще продава електроенергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

VW ще продава електроенергия

mail18:35 | 14.07.2023прегледи 2344 коментарикоментари 0


"Фолксваген" (Volkswagen) е открил нов начин за употреба на старите батерии на електрическите автомобили, като от компанията са предприели действия за навлизане на пазара за търговия с електроенергия, предаде ДПА.

Компанията е започнала да търгува в Берлин на германския пазар на Европейската борса за електроенергия "Епекс спот" (Epex Spot).

В новия "ПауърСентър" (PowerCenter) на "Фолксваген" в германския град Касел , изхвърлените батерии от електрически превозни средства ще бъдат използвани за временно съхраняване на електроенергия за търговия на борсата. Това съобщи "Ели" (Elli) подразделението за зарядни мрежи на "Фолксваген".

Първоначално в пилотния проект ще бъдат използвани 28 батерийни системи и 38 модулни клетки от малки автомобили (E-Up).

Когато цените на електроенергията са ниски и има достатъчно електроенергия от вятърни и соларни източници, те ще съхраняват временно електроенергия от мрежата.

Когато цените са високи, а предлагането е оскъдно, електроенергията ще бъде върната в мрежата.

"Фолксваген" е първата автомобилна компания, която навлиза на пазара за търговия с електроенергия в Германия, според "Епекс".

Компанията иска да "разработва нови, високодоходни бизнес модели" и да подпомага за стабилизирането на електропреносната мрежа, заяви главният изпълнителен директор на  "Ели" Джовани Палацо.

Междинното съхранение на възобновяема енергия се смята за важна предпоставка за прехода към зелена енергия.

Други автомобилостроители вече използват употребявани автомобили за стационарно съхранение на електроенергия.

През 2017 година Бе Ем Ве (BMW) пусна в експлоатация така наречената ферма за съхранение в Лайпциг с до 700 литиево-йонни батерии за модел ай3 (i3) за временно съхранение на електроенергия от четири от собствените й вятърни турбини. 

От края на 2021 година "Ауди" (Audi), който е собственост на "Фолксваген", използва литиево-йонни батерии за тестови превозни средства в станциите си за бързо зареждане, наречени "Чарджинг хъб" (Charging Hub)

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158