EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

UV третиране на софийската питейна вода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

UV третиране на софийската питейна вода

mail11:08 | 18.06.2018прегледи 1731 коментарикоментари 0


До 2021 г. „Софийска вода“ ще въведе UV третиране на питейната вода. Това съобщи пред медии в Пречиствателна станция за питейни води „Бистрица" изпълнителният директор на „Софийска вода“ Васил Тренев. „Планирали сме 2020-2021 г. да въведем по-модерен метод за пречистване на питейната вода от органични замърсители чрез UV третиране на водата. В 5-годишния бизнес план, утвърден от КЕВР нашата идея е да започнем с UV лампи. Това е цялостна система. Идеята е да въведем такова нещо на вход на „Бистрица“, за да го тестваме и след това да го въведем в цялостната система“, обясни Тренев. По думите му това е доказан метод на много други места извън България, но имат намерение да го пробват и тук като надеждно третиране на питейната вода. Той уточни, че методът има за цел да премахва органични замърсители.

Павел Зеленков – мениджър на „Пречиствателна станция за питейна вода“ към „Софийска вода“, допълни, че UV лъчението е с цел да бъдат премахнати всички микроорганизми. „Въпреки UV лъчението ще остане и хлорирането на водата. Целта е да има остатъчен хлор във водопроводната мрежа. Едното съоръжение не заменя другото, а го надгражда, като по този начин получаваш по-добри резултати“, каза още Зеленков.

Предимството на UV третирането на питейната вода е, че ще разрушава напълно ДНК-то на микроорганизмите, като така ще бъде сигурно, че те нямат да се възстановят отново на по-късен етап по водопроводната мрежа.

Тренев уточни, че столичани пият най-качествената вода в Европа. Той подчерта, че осигуряват гарантирано качество на водата, която дистрибутират на клиентите си в София. По думите му пречиствателната станция в „Бистрица“ е най-голямата и модерна в България.

Старши мениджър в Лабораторно-изпитвателния комплекс (ЛИК) Весела Стефанова подчерта, че няма уран, тежки метали и радиоактивни вещества в питейната вода на София. Тя обясни защо да пием вода от чешмата, като посочи, че водата е мека и не оставя почти никакви остатъци от минерални наслагвания по електроуреди. „Не е задължителна употребата на соли. Магнезият е много важен елемент за борбата със стреса. Калций и магнезий се съдържат в точна комбинация във водата, която тече от чешмата ни“, обясни тя и уточни, е няма опасност малките деца да пият вода от чешмата.

Васил Тренев коментира още, че ако бъде възложено на „Софийска вода“ да ремонтира яз. „Бели Искър“, ще го направи. Той уточни, че винаги са изявявали желание да направят втората част от ремонта. Работната група, създадена от МРРБ работи и най-вероятно съвсем скоро ще излезе със становище кой проект ще бъде подходящ да бъде изпълнен. След това очакваме цялата инициатива да се финансира от МРРБ. Ние ще участваме активно“, коментира Тренев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1018