EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

US централи с ниска печалба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

US централи с ниска печалба

mail11:40 | 13.03.2015прегледи 1094 коментарикоментари 0


Американската централа AES не може да излезе на свободния енергиен пазар, защото сегашната цена на електроенергията не може да покрие инвестицията им от 1,3 милиарда долара. Това заяви в Стара Загора Оливие Маркет - изпълнителен директор на AES преди началото на регионалната кръгла маса "САЩ-България: икономическо партньорство за повече бизнес възможности", съобщава БНР. В срещата участваше и американският посланик у нас Марси Рийс. Според Оливие Маркет, компанията не е основен проблем на енергетиката у нас, защото произвеждат не повече от 8% електроенергия, която НЕК изкупува. Това не е проект, който има 17% печалба. Печалбата е много по-ниска от това. В момента не бихме казали, че това е един богат проект, уточни той. По думите на Маркет тези 17% печалба са били първоначално заложени в договора още преди идването на AES в България. Сега тази печалба е много по-малка, защото веднъж има споразумение, което намалява цената за разполагаемост, второ закъснение с пускането на централата в действие, трето забавяне на плащанията от страна на НЕК.
 Двете американски централи - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" са склонни да намалят преференциалните цени на изкупувания от НЕК от тях ток, но не и с 30%, стана ясно от изказванията на техните ръководители. Преговорите на правителството с тях се очаква да приключат до края на месеца. Посланик Марси Рийс бе категорична, че не е посредник в преговорите на двете американски централи с българското правителство.

По време на събитието в Стара Загора заместник-министърът на енергетиката Николай Николов е посетил ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" и се е запознал с работния процес на двете топлоелектрически централи, съобщава пресцентърът на Министерството на енергетиката /МЕ/.
В обиколката на съоръженията са участвали и посланикът на Съединените американски щати у нас Марси Рийс, заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов, изпълнителните директори на ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3" - Оливие Маркет и Гари Левсли.
Делегацията се е запознала с дейностите, екологичните показатели и бъдещите планове за развитие на двете централи. "ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" са сред най-големите инвеститори в сектора "Енергетика" у нас", е казал заместник-министър Николов. По неговите думи чрез водените разговори за предоговаряне на условията на дългосрочните договори двете централи са важен фактор за финансовото стабилизиране на енергийната система. Изразена е била подкрепа от американска страна за предприетите от правителството реформи за развитието на българската енергетика.
Към момента продължават водените преговори с двете американски централи. По думите на заместник-министър Николов те протичат успешно и съвсем скоро се очаква завършването им. Николай Николов е изразил задоволство от разбирането при разговорите от страна на американските ни партньори. Той е
посочил, че подписаният на 20 февруари Меморандум за разбирателство с инвеститорите е важна стъпка към положителен резултат от преговорите. С документа двете американски централи са поели ангажимент за намаляване преференциалните цени на изкупуваната от тях електроенергия. Националната електрическа компания от своя страна се е ангажирала да им изплати просрочените си задължения, информират от МЕ.

 


Тагове: пазар, енергия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg