EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

US компании с интерес към България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

US компании с интерес към България

mail16:20 | 13.05.2011прегледи 1118 коментарикоментари 0


България предлага голямо разнообразие от привлекателни за американския бизнес сектори, включително възобновяемите енергийни източници, селскостопанското оборудване, здравната индустрия и информационните технологии. Това заяви в интервю за БТА посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик по повод на обиколката, която той и българският посланик в САЩ Елена Поптодорова ще направят в четири американски градове от 15 до 20 май за привличане на повече американски инвестиции в България.
Двамата посланици ще бъдат придружавани от ръководители на Американската търговска камара и на други компании, както и от търговските аташета на двете страни. На бизнес форуми и кръгли маси в Чикаго, Хюстън, Финикс и Сан Франциско ще бъдат обсъдени възможностите за партньорство в областта на информационните технологии, енергетиката, химическата и хранително-вкусовата промишленост, аутсорсинг и други. Във всички градове са предвидени и срещи с българските общности, на които ще бъдат представени възможностите за развитие и кариера в България на базата на големите американски инвестиции. Американските компании имат силен интерес да правят бизнес в България, увери посланик Уорлик. Той припомни, че миналата година САЩ са направили повече преки инвестиции в България от всяка друга страна. Това само по себе си е много силен сигнал за доверието, което американските компании имат в правенето на бизнес в България, изтъкна той. Сред многобройните фактори, които помагат за привличането на американски инвестиции в България посланик Уорлик посочи плоския данък, достъпа до пазара и висококвалифицираната работна ръка.
Предстоящата обиколка, или "Роуд шоу" (Road Show), както я нарича посланик Уорлик, е втората подобна от четири години насам. В началото на май 2007 г. тогавашният посланик на САЩ в България Джон Байърли и посланикът ни във Вашингтон Елена Поптодорова посетиха Сан Хосе, Сан Франциско, Денвър, Ню Йорк и Бостън, за да представят възможностите на България за търговия и инвестиции като нов член на ЕС. През изминалия период от първата обиколка наблюдаваме нараснал интерес на американски инвеститори в България в различни области, както и реализиране на значителни проекти, отбеляза Джеймс Уорлик. Сред големите компании, които увеличиха бизнеса си у нас, той открои AES, Hewlett-Packard, IBM, McDonald's, Kraft и Coca-Cola.
В България съществуват допълнителни бизнес възможности, които включват внос на американски продукти в страната в различни производствени области, заяви посланик Уорлик. "Нашето намерение е да градим върху успешните резултати от визитата в САЩ през 2007 г. на посланик Бейърли и посланик Поптодорова", изтъкна Джеймс Уорлик. Сравнявайки двете обиколки, американският посланик посочи, че предстоящата включва четири ключови градове в САЩ, които могат да изиграят роля в деловите връзки с България. "Една съществена разлика между обиколките от 2007 и 2011 година е, че на предстоящата ще поставим фокуса върху характерните индустрии за всеки един от тези градове", които могат да изиграят роля за увеличаването на американските инвестиции в България, посочи посланикът на САЩ. Той отбеляза един особен аспект в двете обиколки, който не се е променил - участието на посланик Поптодорова. "Тя е виден представител на България в САЩ и аз с нетърпение очаквам да работим заедно за едно много успешно пътуване", изтъкна посланик Уорлик.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg