EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

UK: Заплатите на директорите на предпандемични нива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

UK: Заплатите на директорите на предпандемични нива

mail15:09 | 01.06.2022прегледи 746 коментарикоментари 0


Средната заплата на ръководителите на компании от индекса FTSE-100 на най-големите борсови капитализации на Лондонската борса се е върнала още през 2021 г. на равнището от преди пандемията, или 3,62 милиона британски лири, сочи проучване на компанията за професионални услуги "Делойт" (Deloitte), цитирано от Франс прес.

Тя остава обаче под пика от 4,04 милиона британски лири, достигнат през 2017 г., припомня "Делойт".

В разгара на пандемията от коронавирус през 2020 г. средното заплащане на големите работодатели се понижи за четвърта поредна година, достигайки 2,78 милиона британски лири, в резултат на доброволни понижения на заплатите, намалени или отменени бонуси, а в някои случаи и оспорване от страна на инвеститорите.

"Делойт" отбелязва, че FTSE-100 се е повишил с 14 процента през 2021 г. и че покачването на заплатите на директорите на компаниите от индекса се дължи до голяма степен на възобновяването на бонусите.

"Компаниите, листвани на борсата в Лондон, са подложени на най-стриктните в света норми за управление на възнагражденията и Великобритания не последва примера на страни като САЩ по отношение на инфлацията на заплатите на ръководствата на фирмите през последните години", отбелязва Стивън Кейхил, вицепрезидент в "Делойт".

В доклада е подчертано, че тази година на общите събрания на компаниите, на които се гласуват резултатите на управителните съвети през 2021 г., са подкрепени по-високи заплати в сравнение с миналата година, което показва по-малко противопоставяне от страна на инвеститорите.

Кейхил обаче е на мнение, че с поскъпването на живота и несигурната геополитическа обстановка тази подкрепа може да отслабне през годината и че акционерите могат да станат по-взискателни към постиженията на компаниите, преди да одобрят прекалено щедри възнаграждения.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg