EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Toyota пуска "Mirai" - работи само с водород

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Toyota пуска "Mirai" - работи само с водород

mail11:01 | 18.11.2014прегледи 39854 коментарикоментари 15


Първият в света автомобил, задвижван с вода и произведен от компанията Toyota, седанът "Mirai", в превод "Бъдеще", ще бъде пуснат в продажба в Япония на 15 декември и ще струва близо 62 000 долара, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Японският бизнес всекидневник "Никей" уточнява, че
колата ще може да се купи в Европа и САЩ през лятото на идната година. До края на годината Toyota очаква да продаде в Япония близо 400 автомобила от новия модел "Mirai". Правителството се ангажира да субсидира всеки нов собственик на колата на бъдещето със 17 000 долара. Според данни на Toyota единственият продукт, с който работи двигателят на "Mirai", е вода. Никакви вредни вещества не се изхвърлят в атмосферата. Резервоарът с водородното гориво на автомобила, който се запълва за 3 минути, е достатъчен, за да се изминат 650 километра, а стойността на горивото за 1 километър
се очаква да бъде около 10 йени или 0,09 долара. През идната година друга японска компания - Honda -
планира да пусне аналогичен автомобил, който, както се очаква, ще бъде и в същата ценова категория на "Mirai".

Toyota твърди, че пиенето на отпадната вода от водородния Mirai е по-безопасно от пиенето на мляко, се уточнява в публикация в Dir.bg.

Сейджи Мицуно - главният дизайнер на водородните клетки на първият сериен водородно задвижван модел на Toyota е разкрил пред списание Autonews за тестовете, които компанията е провела.

В специална лаборатория отпадната вода от автомобила е била тествана.

Ефектът върху човешкото тяло след поемането ѝ също е бил проверен, а резултатите били доста смайващи.

Отпадната вода се оказала изключително бедна на органични вещества и замърсители, като по този критерий изглеждала доста по-безопасна от напълно органичното мляко.

В лабораторни условия водата от Toyota Mirai се оказала по-свежа от планинско поточе, но въпреки това японската компания препоръчва да не пием отпадния продукт.

Сейджи Мицуно коментира това, като обяснява процеса, при който се получава отпадната вода.

Кислородът засмукан от околния на колата въздух се свързва с намиращия се във водородните клетки водород.

"А ние никога не можем да бъдем напълно сигурни относно качеството на околния въздух", завършва Мицуно.

 


Тагове: седан, вода, Mirai
 
Коментари
 
Тихомир Куцаров - 18-11-2014 г. 21:08:55

Браво, чакам с нетърпение да излезне на пазара. Ще си купя веднага щом я пуснат в България.

Марияна Трендафчева - 19-11-2014 г. 08:28:08

Въпроса с дългоочакваното сдобиване с автомобил и с пребъркването на празните джобове на българина за 4-5 литра горивце да сложи в колата на синчето, което току е завършило училище, ще бъде най-сетне решен, но в чия полза? Нека си представим и без това безотговорните (най-вече, но не винаги, разбира се) младежи, какви ще ги вършат по и без това доста кървавите пътища на България. Свободата е тежка отговорност, а притежаването на автомобил, който можеш да пълниш от чешмата, без да се молиш на мама и тати за 20 лева за гориво е още по-тежка отговорност... включително и на нас родителите! Светът обаче върви напред и би било глупаво да го спираме, и няма да можем. И тук важи: консумирайте с удоволствие и мярка :)!

OK - 21-11-2014 г. 20:48:57

Боже, боже... Журналистеееее...! Водата е не единственото с което се "задвижва" а което "отделя" този автомобил. Задвижва се с водород. Ама то ни английския ви е наред, нито за Уикипедия сте чували...

GHOST - 22-11-2014 г. 13:24:53

И при сегашните цени на горивото днес стойността на 1км е същата ...

VVV - 23-11-2014 г. 14:41:00

Проверете си знанията и не се излагайте!! Колата нито е първата, нито се задвижва с ВОДА! А с водород!!! Демек трябва да платиш за водорода а водата е безплатна. БМВ, Шевролет, Хонда и други имат такива коли отдавна! Това е и цялата война, фирмите искат парите на хората. Иначе кола задвижвана САМО с вода има направена още от 80те години на миналия век. Но питайте защо я няма на пазара!!!

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg