EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Toyota плаща милиарди за изтегляне на дефектните автомобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Toyota плаща милиарди за изтегляне на дефектните автомобили

mail11:53 | 04.02.2010прегледи 1048 коментарикоментари 0


Кризата с изтеглянето на около 8 милиона автомобила по света за поправка на дефектните педали ще струва на японския автомобилен гигант Toyota между 170 и 180 милиарда йени (между 1,3 и 1,4 милиарда евро), предаде Франс прес.
Само изтеглянето ще струва около 100 милиарда йени, а загубите, свързани с намаляването на продажбите в резултат на кризата се очаква да бъдат между 70 и 80 милиарда йени, заяви пред журналисти изпълнителният директор на Toyota Такахико Ижичи.
Междувременно Toyota преразгледа към увеличение прогнозите си за финансовата 2009-2010 година и очаква чиста годишна печалба от 80 милиарда йени (610 милиона евро) въпреки изтеглянето на милиони негови автомобили по света заради дефект
на педала за газта.

Предишните очаквания бяха за загуба от 200 милиарда йени.
За тримесечието от октомври до декември най-големият световен автомобилостроител е отчел чиста печалба от 153,2 милиарда йени (1,16 милиарда евро) спрямо чистата загуба от 164,7 милиарда йени за същия период година по-рано.
На Токийската фондова борса днес акциите на Toyota поевтиняха с 3,52 процента в края на търговията, а от 21 януари котировките им са се сринали с близо 22 на сто.
В писмо на директора на Toyota в САЩ Боб Картър, изпратено до AFP, е посочено, че компанията ще изплати обезщетения на концесионерите, които ще извършат поправките на дефектните педали за газта. В писмото се уточнява, че в зависимост от броя на годишните продажби на нейни автомобили, те ще получат между 7500 и 75 000 долара за часовете на ремонт.
Търговците на Toyota в САЩ удължиха работното си време в сервизите, където се отстранява дефектът на механизма на педалите за газта, съобщиха американските медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. В ремонтните сервизи вече са получени стоманени пластини с размер на пощенска марка, които след монтиране на педала предотвратяват триенето, предизвикващо блокиране в натиснато положение. Монтьорите казват, че монтажът на пластината отнема около половин час.
"Ремонтът става бързо и без проблем", след което автомобилът задължително преминава тест, посочва управител на сервиз в Толедо. Той отбелязва, че хората запазват спокойствие въпреки вчерашния призив на министъра на транспорта Рей Лахуд да спрат да карат дефектните коли.
Около час след като отправи този призив пред подкомисия по транспорта в Камарата на представителите на САЩ, министърът уточни пред журналисти, че е допуснал "очевидна езикова грешка" и е имал предвид, че собствениците на дефектните автомобили трябва да отидат в сервиза отстраняване на дефекта.
Думите на Лахуд предизвикаха напрежение и много американски медии, сред които финансовата телевизия CNBC го обвиниха в конфликт на интереси, тъй като американската държава притежава 60 процента от най-големия автомобилостроител в страната General Motors и е един от основните акционери в Chrysler.
Toyota ще изтегли над 180 000 автомобила във Великобритания за ремонт на дефектните педали за газта, съобщиха британските медии. Според автомобилостроителя става въпрос за седем модела: iQ, Aygo, Yaris Auris, Corolla, Avensis и Verso.
В същото време броят на оплакванията от проблем със спирачките на популярния хибриден модел Prius в САЩ, Канада и Япония достигна 180, допринасяйки още повече за тревогите на автомобилостроителя, отбелязва Associated Press. /БТА/




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg