EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

TotalEnergies се намърда в Азербайджан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

TotalEnergies се намърда в Азербайджан

mail17:35 | 13.07.2023прегледи 1302 коментарикоментари 0


Петролният и газов гигант "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) обяви, че започва производството в газовото си находище на Абшеронския полуостров, разположено в Каспийско море в акваторията на Азербайджан, което ще се експлоатира съвместно с националната компания "Сокар" (Socar), предаде Франс прес.

Пускането на  "първата фаза от разработването на находището за газ и кондензант" – природен газ, който съдържа течни въглеводороди в суспензия, което значително увеличава стойността му - ще предостави производствен капацитет от 4 милиона кубични метра дневно газ и 12 000 барела кондензат на ден, се посочва в комюникето. 

Завършеният етап "свързва подводен кладенец с нова платформа за преработка на газ" в находище, което не е далеч от Абшеронския полуостров, на около 100 километра югоизточно от столицата Баку и на дълбочина от около 500 метра. 

През 2016 година при подписването на споразумение между "ТоталЕнержи" и "Сокар", азербайджанската държавна компания за производство на петрол и газ, капацитетът на находището бе оценен на около 35 000 барела петрол дневно, от който значителна част е кондензат. 

Производството в откритото през 2011 година находище е предназначено за "местния азербайджански пазар", се уточнява в комюникето.

"ТоталЕнержи" и "Сoкар" имат по 50 на сто всяка в проекта, управляван от съвместното предприятие "Джокап" (Jocap).

"Този проект се вписва в стратегията на компанията за отговор на нарасналото търсене на газ и укрепва партньорството ни с националната компания "Сокар", каза главният изпълнителен директор за разработване и добив в "ТоталЕнержи" Никола Тераз.

Междувременно френският гигант е подписал дълго отлаганото енергийно споразумение на стойност 27 милиарда долара с Ирак, предаде Ройтерс. То цели да повиши производството на петрол и да увеличи капацитета на страната да произвежда електроенергия с четири петролни, газови и проекти с възобновяеми източници.

Споразумението е подписано през 2021 година с първоначална инвестиция от 10 милиарда долара в Южен Ирак за 25 години, но е било забавено на фона на спорове между иракски политици за условията му.

Президентът и главен изпълнителен директор на "ТоталЕнержи" Патрик Пуяне е подписал споразумението с министъра на петрола на Ирак Хаян Абдел-Гани на церемония в Багдад, която Пуяне нарече "исторически ден".

Сделката бе финализирана през април, когато Ирак прие да има по-малък от искания първоначално дял в проекта от 30 на сто, "ТоталЕнержи" има 45 на сто, а холдингът "КатарЕнерджи" (QatarEnergy) – останалите 25 на сто, припомня Ройтерс.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044