EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Total и Exxon търсят шистов газ в Полша

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Total и Exxon търсят шистов газ в Полша

mail09:30 | 16.05.2011прегледи 911 коментарикоментари 0


Френската петролна компания Total получи дял от 49%, заедно с американската ExxonMobile, в две концесии за проучване на резерви от шистов газ в Полша, предаде Франс прес. ExxonMobile запазва дела си от 51% и ще бъде операторна лицензите.
Единият от експлоатационните лицензи е даден за 5 години от март 2009 година, а другият - от декември 2008 година и са съответно за площи от 1162 и 995 квадратни километра в югоизточната част на страната в района на Люблин. ExxonMobile вече е направил проучвателен сондаж в една от двете концесии, край град Хелм, където в момента се прави оценкана залежите.
Тотаl уверява, че "в полските концесии ще се стреми да намали отражението на извършваните дейности върху околната среда като част от ангажимента си да подкрепя устойчивото развитие". Във Франция компанията има разрешително за проучвания за шистов газ в района на южния град Монтелимар. Френското Национално събрание обаче в сряда гласува проектозакон, забраняващ хидравличното разчупване на земните пластове при експлоатацията на шистов газ. Тази технология се състои в инжектиране на големи количества вода и химикали в земните пластове и е силно критикувана от еколозите, тъй като е особено вредна за подпочвените води. Полският премиер Доналд Туск заяви пред журналисти, че Полша ще продължи проектите за добив на шистов газ въпреки възраженията на някои страни, сред които Франция. Според полските медии руският газов Гигант и френското ядрено лоби са тези, които подхранват съпротивата срещу този вид газ.
Силно зависимата от руските газови доставки Полша разполага със залежи от шистов газ, възлизащи на 5,300 трилиона куб. метра според оценка на американската Агенция за енергийна информация


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg