EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Standard and Poor's не свали рейтинга на Южна Корея

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Standard and Poor's не свали рейтинга на Южна Корея

mail12:40 | 09.12.2010прегледи 620 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Standard and Poor's запази без промяна оценката на Южна Корея, но предупреди, че може да я понижи, ако напрежението със
Северна Корея се засили или ако бъде оспорено наследяването на властта в Пхенян, предаде Франс прес.
Standard and Poor's подчерта също така големите разходи, които ще възникнат при евентуално обединение на двете Кореи.
На 23 ноември Северна Корея подложи на артилерийски обстрел южнокорейски остров, при което загинаха четирима души и в региона възникна силно напрежение. Това беше първият обстрел срещу цивилна зона от края на Корейската война през 1953 година.
Фондовата борса в Сеул и местната валута, вонът, отчетоха спад в началото, но бързо се съвзеха, отбелязва АФП. Засега нито една рейтингова агенция не е понижила рейтинга на Южна Корея.
В съобщението си Standard and Poor's изтъква също така, че геополитическите рискове са нараснали през последните три години заради несигурността около наследяването на властта в Пхенян.
Севернокорейският ръководител, 68-годишният Ким Чен-ир, чието здраве никак не е добро, избра за свой наследник най-малкия си син, 27-годишния Ким Чeн-ун.
Оценката на Standard and Poor's за Южна Корея е А/А-1 за дългосрочния й суверенен дълг в чужда валута и А+/А-1 в местна валута. Този рейтинг се дължи на динамиката на южнокорейската икономика и на доброто й бюджетно състояние.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg