EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Standard & Poor’s също смъкна рейтинга на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Standard & Poor’s също смъкна рейтинга на Гърция

mail09:16 | 17.12.2009прегледи 287 коментарикоментари 0


Standard & Poor’s също понижи кредитниня рейтинг на Гърция от А- до ВВВ+, като
предупреди, че може да пристъпи към ново понижаване на рейтинга. Това съобщават гръцките вестници и обясняват, че рейтинговата агенция ще намали още рейтинга на Гърция, ако правителството не реализира програмата си за финансово оздравяване. Понижаването на кредитния рейтинг на Гърция отразява виждането ни, че мерките, огласени наскоро от гръцките власти за намаляване на високия бюджетен дефицит, не могат сами по себе си да доведат до жизнено намаляване на тежестта от
държавния дълг, се казва в анализ на  агенцията,
цитиран от вестник „Етнос”.
Вестник  „Вима” уточнява, че преди дни Standard & Poor’s определи като негативна кредитната перспектива, а сега обяви, че предприетите от правителството оздравителни мерки са недостатъчни и затова намалява рейтинга в Гърция.
Миналата седмица  от Fitch намалиха рейтинга на южната ни съседка, заради финансовата й нестабилност. Standard & Poor’s припомня, че тя е предупредила за евентуално понижаване на кредитния рейтинг на страната още на 7 декември, тоест преди другата агенция Fitch.
Специалисти и на третата рейтингова агенция Moody`s посетиха Атина, за да провери
финансовото състояние на Гърция. Мнението им е, че има поле за още по-големи съкращения на държавните разходи от тези, които предлага правителството.
Вчера стана ясно, че най-големите държави от ЕС обсъждат финансова подкрепа за Гърция. От финансовото министерство на страната заявяват, че Гърция се нуждае от   време, за да убеди пазарите за усилията, които кабинетът полага за финансовото оздравяване на страната.               
Очаква се през януари месец страната да вземе заеми на стойност € 52-52 млрд. до момента дълга на страната се равнява на € 60 млрд., като във вторник Гърция е прибегнала до извънреден облигационен заем от банков консорциум в размер на € 2 млрд.

 

Снимка: Bloomberg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg