EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Spiegel: Европа се провали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Spiegel: Европа се провали

mail10:35 | 08.09.2015прегледи 1910 коментарикоментари 0


Онлайн изданието на германския "Шпигел" помества пространен репортаж, посветен на смъртоносния бизнес с трафика на хора. Екип на вестника е посетил в Лом дома на задържания в Австрия шофьор на автобуса, в който бяха намерени 71 мъртви бежанци. Майката на шофьора Митко е пояснила, че сирийците имат пари и синът им само им помагал да стигнат до по-богатите европейски държави, той не е човек, който е искал някой да умре. От "Шпигел" поясняват, че превозването на сирийски бежанци е доста доходоносна дейност, тарифата е от 300 до 400 евро на човек от Будапеща до Виена в товарен камион, докато влаковият билет е само 50 евро. Бежанците загиват, защото Европа се провали, констатира германският "Шпигел".

Трагедиите с бягащите хора явно не са планирани и не са криминални престъпления, а всичко е резултат на човешката алчност и глупост, но ако нищо не се промени, те ще се случват отново и отново. Най-малко 2 500 евро струва на един бежанец от Сирия да стигне до Германия, се казва още в разследването. Бежанците са и от Ирак, Египет, Еритрея и Судан. В случая, българският шофьор е от дребните риби в цялата организирана от големите риби акция, в която са включени и хора, наемащи нелегално жилища, морски капитани, хора, които осветляват парите от бежанците и така нататък, пише в статията. За разлика от европейските лидери, трафикантите имат ясен план, констатират германските журналисти. За Балканския участък на маршрута Сирия - Германия има организирани нелегални туристически агенции, които предлагат дори хотел за по-заможните бежанци, описва "Шпигел". Сирийски IT специалист заявява, че е дал 500 долара, за да премине турско-българската граница в миниван.

Лом е в един от най-бедните региони в Европа, много от включените в мръсния бизнес с бежанците са именно оттук, от ромските гета, пише още "Шпигел"./БНР, снимка: ©BELGA/dpa/Italian Navy
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037