EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

SOS: пестициди на трапезата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

SOS: пестициди на трапезата

mail17:05 | 06.05.2021прегледи 1407 коментарикоментари 0


Магазините и пазарите са пълни с ранни зелени зеленчуци, домати и краставици, много плодове, които по традиция присъстват на полетната трапеза. Можем ли, обаче, да бъдем спокойни за нейната безвредност?

Казус

Активен потребител – запознат с производството, ни сподели следния казус: тъй като много от опасните пестициди са забранени в ЕС, български производители на плодове и зеленчуци ги купуват от Турция, от които една опаковка струва 5 лева и стига за обработката на 1 дка градина! Така пестицидите стигат лесно до трапезата ни. Но наистина ли са опасни те?

В съвременното селско стопанство се използват широка гама пестициди, които защитават културите от болести и увеличават добива. На територията на ЕС има стотици разрешени пестициди, които се използват срещу гъбични заболявания по растенията /фунгициди/, плевели /хербициди/ и насекоми-вредители /инсектициди/. Едни от най-дискутираните пестициди са системните, към които спадат и неоникотиноидите. Те представляват невротоксин, който засяга нервната система на насекомите, най-използвани са и са най-мощните инсектициди в света. Ако една ябълка е обработена със системни пестициди, не можете да ги отстраните, защото химикалът е попаднал вътре в самия плод.

Вредни ли са те за хората?

Едно скорошно проучване в САЩ открива остатъци от поне един вид неоникотиноид в 100% от изследваните плодови и зеленчукови проби, като 72% от плодовете и 45% от зеленчуците съдържат остатъци от поне два неоникотиноида. Попадайки в човешкото тяло, пестицидите предизвикват редица необратими последици и нарушения в неговите функции, а при по-високи дози могат да доведат и до летален ефект. През последните 12 години няколко учени предупредиха, че неоникотиноидите могат да имат връзка с неврологични разстройства при хората. През последните десетилетия в световен мащаб се наблюдава силно нарастване на раковите заболявания, зачестиха редица видове алергии, увеличи се броят на различни генетични увреждания. Това тревожно явление до голяма степен се дължи на силно замърсената околна среда с различни видове замърсители, предимно в резултат на човешката дейност. Челно място сред замърсителите заемат остатъците от пестициди. В световен мащаб смъртните случаи и хронични заболявания, дължащи се на отравяне с пестициди възлизат на около 1 млн. на година.

За да защитят човешкото здраве, регулаторите са определили норми на максимално допустимите остатъчни нива неоникотиноиди в храната. Но те не попадат в човешкия организъм само с нея. Широката употреба на неоникотиноидите е довела до сериозно замърсяване на водите и почвите и до щети върху екосистемите. Особено засегнати са пчелите, пеперудите и някои други насекоми. Учените са обезпокоени от намаляването на популацията на пчелите и други опрашващи насекоми, защото от тях зависят много важни селскостопански култури. Намаляването на насекомите може на свой ред да има последици и върху птиците.

Регулациите в ЕС

Още през 90-те години Франция и Италия забраняват тези пестициди при отглеждането на слънчоглед и царевица. През 2013 г. ЕС забрани изцяло употребата на открито на три от шестте неоникотиноида, които се използват върху посеви, от които пчелите събират нектар. През 2018 г. забраната бе разширена за всички видови неоникотиноиди, които се използват на открито. Все още е разрешена употребата им в оранжерии. Вече се подготвя и ново законодателство, което да гарантира безопасността на храните откъм пестицидите.

„Черната“ класация

Най-опасни заради съдържанието на пестициди са: праскови, сладки чушки, ябълки, целина, моркови, круши, спанак, нектарини, ягоди, череши, къдраво зеле, маруля и грозде. Не така заредени с химикали са: лук, авокадо, ананас, манго, киви, патладжан, броколи, домат, диня, грейпфрут и др.

Безсилни ли сме пред опасните химикали?

-Храните, съдържащи най-високо количество пестициди са плодовете и зеленчуците, за това е необходимо да се спазват някои изисквания при тяхната консумация.

-По отношение на листните зеленчуци (марули, салати, спанак и пр.) е необходимо те да бъдат добре измивани и дори накисвани във вода преди употребата им за храна.

-Пестицидите се отлагат основно в корите на плодовете, за това е препоръчително тяхното белене и недопускане консумацията на целия продукт (лимони, портокали и пр.).

-По отношение на животинските продукти е известно, че химикалите се отлагат в мастните депа на топлокръвните животни, за това е препоръчително при консумация да се премахват мазнините от месото.

-Препоръчително е консумацията на пресни плодове и зеленчуци, тъй като за по-продължително съхранение на тези продукти също се използват пестициди.

-Добре е да се консумират сезонни продукти, а не оранжерийни.

„Вечните“ нитрати

За никого не е тайна, че с храните и водите приемаме редовно и нитрати. По данни на Министерството на здравеопазването те се използват масово в земеделието - като високо ефективни торове; в хранително-вкусовата промишленост - като оцветители и консерванти; в индустрията - за производство на бои, лекарства, пластмаси, стъкло и др. Като самостоятелни вещества нитратите не са опасни за здравето, но попаднали в организма на човека в процеса на метаболизма, се получават нитрити и нитрозамини, които вече представляват риск за здравето. 

В кои храни са най-много?

Най-богати на нитрати са зеленчуците и консервираните меса /колбаси и пушени меса/. Много по-малко е съдържанието им в млечните продукти и рибата. Някои растения имат способността да натрупват повече нитрати: маруля, пресен чесън, зелен лук, моркови, спанак, лапад, копър, червено цвекло, червени репички, тиквички, броколи и др. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората, ако се консумират в големи количества. По-бедни на нитрати са доматите, чушките, бобът, картофите и краставиците. Плодовете, зърнените храни и ядките съдържат малки количества нитрати. Според СЗО безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло дневно, като допустимото дневно количество е до 500 мг. Когато в организма на човека постъпят по-големи количества над тази допустима доза, те вече представляват потенциална опасност за здравето. 

Полезни съвети

-Ако по кората на краставиците, корнишоните, тиквичките и картофите има жълти петна, то може да съдържат повече нитрати от допустимото. Не ги консумирайте.

-Нитратните зеленчуци бързо се размекват, дори при правилно съхранение в хладилник.

-Най-често най-големите зеленчуци са с повишено количество нитрати, които са предизвикали бързия им растеж. Те бързо се развалят.

-Когато избирате зеленчуци, подбирайте тези, които са видимо здрави, чисти, свежи, твърди, без нетипичен и неприятен мирис и вкус.

При обработка в кухнята спазвайте тези прости правила: Обилно измиване и изкисване във вода и оцет на зеленчуците; Отстраняване на „най-нитратните” части - кочан и външни листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките; Консумация само на добре узрели плодове и зеленчуци; При варене на зеленчуци изливане на водата, в която са врели, още докато е гореща; Консумация на зеленчукови салати с лимон, тъй като витамин С препятства образуването на нитрити и нитрозамини;

Да се избягва претоплянето на супи и ястия;

Да се ограничи консумацията на колбаси и пушени меса.

източник: Активни потребители


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153