EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

SOKAR има проблеми в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

SOKAR има проблеми в Гърция

mail11:12 | 08.09.2016прегледи 626 коментарикоментари 0


Промените, направени от правителството на Гърция в тръжната процедура за приватизацията на оператора на гръцката газопреносната мрежа DESFA, са довели до недоволство у азербайджанската страна. Това заяви посланикът н Азербайджан в Гърция Рахман Мустафаев, предаде агенция АРА. По думите му, желанието на гръцкото правителство да получи големи приходи може да повлияе на двустранните бизнес отношения.
Мустафаев допълва, че промените, предложени от министъра на енергетиката Панос Скурлетис, не са били съгласувани с официалните представители на държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR. „А това противоречи на по-рано договорените условия и затруднява процеса на приватизация. SOCAR работи в много държави, но за първи път се сблъсква с такова нещо“, допълва той.

Преди няколко дни изпълнителният директор на SOKAR Анар Мамадов се оттегля от Гърция. Според информации управата на азерската компания е решила да назначи Мамадов за шеф на новите рафинерии на компанията в турския град Измир. Става дума за инвестиция на стойност 18 млрд. евро. Азерски източници са казали пред вестника, че все още нищо не е решено за заместник на Мамадов в Гърция, и че това ще зависи от хода на разговорите с политическото ръководство на гръцкото министерство на околната среда и енергетиката във връзка с продажбата на DESFA. Същите източници не изключват офисите на компанията в Гърция да бъдат затворени след последния „провал“ на преговорите с правителството в Атина заради внесена от гръцкия енергиен министър Панос Скурлетис поправка в закона, ограничаваща бъдещите приходи на фирмата от дейността й в южната съседка. През 2013 г. SOKAR се яви с 400 млн. евро на търга за придобиване на 66 на сто от акциите на DESFA. Сделката се провали по време на правителството на СИРИЗА, което поиска 49% дял от общата компания.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161