EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Siemens City - уникалната сграда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Siemens City - уникалната сграда

mail16:40 | 05.05.2011прегледи 1737 коментарикоментари 0


Siemens получи златен сертификат LEED за опазване на околната среда и климата за офис-сградата си във Виена, която е изцяло изградена по енергоспестяваща технология. Отличието е на Американския съвет за зелено строителство. Сградата на Siemens във Виена, Флорисдорф, е първата, която получава ценната награда. Технологията, по която тя е построена, намалява годишните емисии на въглероден двуокис с приблизително 1000 тона.
Сертификатът LEED (Лидерство в енергийния и екологичен дизайн) се връчва на сгради, които вече използват щадящи климата технологии по време на изграждането си и след това в работата си с цел активно намаляване на парниковите газове. ‘’Като най-големия доставчик на природосъобразни технологии в света и благодарение на нашата работа в областта на екологията, Siemens вижда като своя социална отговорност да внедри щадящи околната среда и опазващи климата мерки в компанията. Siemens City, благодарение на природосъобразното си строителство, отговаря на изискванията за сградите от бъдещето”, каза главният изпълнителен директор на Siemens Austria Волфганг Хесун.

В изграждането на Siemens City са вложени 145 млн. евро. Това е един от най- големите недвижими проекти, осъществявани от Siemens до момента. Офис-сградата в 21-ва Виенска област беше официално отворена на 10 юни 2010 г.

Сертификатът LEED е създаден от Американския съвет за зелено строителство (АСЗС) през 2000 г. АСЗС е международно активна, независима организация в САЩ, която оценява и награждава сгради от всякакъв вид по отношение на техните природосъобразни аспекти. Офис-сградите се оценяват на база следните критерии – подбор на парцел, използване на водни ресурси, енергетика и климат, използвани материали и ресурси и качество на вътрешното пространство. За получаване на Златен статус се изискват минимум 39 точки. Събраните точки от Siemens City са 47 точки.

Какво представлява Siemens City

-Сградата на Siemens City се отоплява чрез централно отопление от комбинирано производство на енергия. Допълнително се използва и геотермална енергия за отопление и охлаждане, сградата има още студено и топло хранилище със слънчева защита, свързана с външните атмосферни условия. Слънчева инсталация затопля водата за ресторантите. Топлообменниците в контролния център на сградата на покрива на Siemens City позволяват възвръщаемост на топлината до 75% от вече използваната въздушна енергия.
-Сградата е построена върху неразработена индустриална площ. Помещенията разполагат с широко разнообразие от растителни видове. Това позволява повече дъждовна вода да се оттича и влива в подземните води под формата на душ – по този начин градската канализационна мрежа е по-малко обременена.
-Siemens City разполага с голям брой велосипедни стойки, позволяващи на служителите да пристигат на работа без автомобилите си и по този начин допълнително да намаляват съдържанието на въглероден диоксид във въздуха. Душовете и тоалетните в сградата са оборудвани с кранове, пестящи вода.
-Офисите в сградата разполагат с интелигентна осветителна технология и се затоплят и охлаждат чрез термо-активна система. Високото излагане на слънчева светлина е взето под внимание още при планирането й. Служителите са ефективно защитени от замърсен въздух в сградите чрез използване на нискоемисионни материали в офисите. Зоните за пушачи са изместени извън сградата.

Siemens City в цифри

•Инвестирана сума: 145 млн. евро
•Площ на парцела Siemensstrasse: 485 000 m2 (приблизителната площ на 100 футболни игрища)
•Разгъната застроена площ: 81 500 m2
•Работни места в новите сгради: 3000 (1800 в Кулата, 1200 в Северната част)
•Общ брой работни места в Siemensstrasse: 6000


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg