EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P потвърди рейтинг на Ст. Загора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P потвърди рейтинг на Ст. Загора

mail15:08 | 17.03.2023прегледи 3283 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" е препотвърдила дългосрочния кредитен рейтинг "ВВВ-" на община Стара Загора за 2023 г. Това съобщи за БТА Георги Симеонов, директор Дирекция "Европейски програми и международно сътрудничество" в местната администрация.

"Кредитният рейтинг на общината е едно мерило за това, колко разумно и успешно управляваме бюджета и финансите на общината и съответно колко инвестираме и развиваме в нея. Оценката показва, че ние имаме разумно и консервативно управление на финансите", каза още Симеонов. "Светът преживя през изминалите няколко години много кризи. През м.г. избухна война, избухна енергийна криза имаше промени в цените на доста суровини и услуги. Финансовите средства на общината също бяха потърпевши от непредвидени разходи и сериозна инфлация", уточни той.

Перспективата остава стабилна благодарение на поддържаната от общината политика за нисък пряк дълг и разумни нива на ликвидност, компенсирайки по този начин променливостта на приходите. Градът ще продължи да постига оперативни бюджетни излишъци, благодарение на увеличаващите се трансфери от централния бюджет, както и от повишаващата се събираемост от данъци. Въпреки силните финансови показатели на Стара Загора, които смекчават рисковете от ограничената предвидимост на институционалната рамка, под която оперират българските градове.

В оценката се посочва още, че неяснотата върху капиталовите трансфери от централната власт затруднява дългосрочното финансово планиране на града. "Нашият местен бюджет е много силно зависим от бюджета на държавата, над 50 на сто от средствата на местната администрация са по т.нар. перо "държавно делегирани дейности", които са за издръжка на учебни заведения и социални услуги", допълни Симеонов. По думите му общините не могат да направям местните си бюджети, докато не бъде одобрен национален бюджет, а това, че до момента няма такъв много затруднява общините. "В това състояние, в което сме в момента ние сме потърпевши, защото не можем да актуализираме цените или т.нар. "стандарти за издръжка", посочи още той. 

Очакванията са, че община Стара Загора ще продължи да отстоява ангажимента си за бюджетна дисциплина и след местните избори през настоящата година. Именно така дългът на града ще бъде задържан сравнително нисък в национално и международно измерение. Прогнозата на анализаторите е темпът на икономически растеж на Стара Загора да е сходен с този на българската икономика и да продължи да се влияе значително от финансирането от фондовете на ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158